Ako nemate vremena pripremati zdrave grickalice, uvijek se možete poslužiti već gotovim voćem i povrćem. Voće je zdravo kada ga jedete svježe, ali možete ga jesti i suhog. Suho voće je dobar izvor energije te u sebi ima velike količine željeza, kalija, selena te značajne količine minerala i prehrambenih vlakana.

Čips od krumpira i tortilja čips
Kupljeni čipsevi od krumpira najčešće su jako kalorični i puni soli što nije poželjno za vaše zdravlje. Kako bi izradili manje kalorični čips, narežite krumpir na tanke ploške. Možete koristiti nožić za guljenje krumpira kako bi ploške bile tanke. Kratko blanširajte kriške u vodi u koju dodajte ocat. Kada izvadite krumpir, osušite ga, ocjedite i začinite po želji. Namažite ga s malo ulja i ispecite u pećnici na papiru za pečenje na 200 stupnjeva. Kada je gotov, nemojte ga previše posoliti.
Na sličan način možete napraviti i domaći tortilja čips. Kupite integralne tortilje ili ih napravite, narežite na trokute i premažite kokosovim uljem. Pecite ih na 200 stupnjeva dok ne postanu hrskavi. Poslužite ga uz umak koji također možete napraviti kod kuće. Ponovno, nemojte previše posoliti.

Pečeni slanutak
Slanutak lako održava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava jer je bogat vlaknima i izvor proteina. Pomaže u regulaciji šećera u krvi i manjem nakupljanju masnoća.
Da biste imali pečeni slanutak kao zdravu grickalicu, trebate ga početi pripremati večer prije. Natopite željenu količinu slanutka noć prije, a idući dan ga prokuhajte 10 minuta. Zalijte ga maslinovim uljem i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite ga 40 minuta. Kada ga izvadite, začinite ga s malo soli, paprom ili bosiljkom po želji.

Kukuruzne kokice
Na vrhu popisa zdravih grickalica su kokice. Istraživanje Nutrition Journala iz 2012. godine pokazalo je kako je 6 šalica kokica u vrijednosti od 100 kalorija zasitnije od jedne šalice čipsa od 150 kalorija. Kokice sadrže 100 posto neobrađenu cjelovitu žitaricu. No, pazite pri kupnji jer nisu sve kokice zdrave. Na kokice za mikrovalnu zaboravite, one su posebno nezdrave. Odabirite one od cjelovitog zrna, a pecite ih na stari način tako da u posudu dodate ulje i zatvorite ju dok kokice pucaju.

Izvor: F. I.