Iako se krumpir nalazi većinom na listi namirnica koje su bogate škrobom i ugljikohidratima te stoga nisu najpoželjnije za konzumiranje kod većine ljudi, ova namirnica obiluje i drugim vitaminima i mineralima, a jedan od njih ključan je i za podizanje imuniteta.

Dobrobiti vitamina C svima su poznati. Osim što prvenstveno pomaže kod izgradnje imunološkog sustava, vitamin C je iznimno jak antioksidans te neutralizira slobodne radikale koji su zasluženi za oštećenje stanica. Također, pomaže i kod apsorpcije željeza te potiče u organizmu i proizvodnju kolagena.

Iako većina ljudi poseže za provjerenim namirnicama koje su bogate ovim vitaminom, a to je prvenstveno citrusno voće te pripravci od citrusnog voća poput raznih sokova, danas znamo kako ga imaju i mnoge druge namirnice koje su nam dostupne tijekom cijele godine te ih konzumiramo gotovo svakodnevno. Jedna od tih namirnica je, pogađate – krumpir!
Krumpir, ali i batat i mrkva, spadaju u namirnice koje su iznimno bogate nutrijentima.

Osim već spomenutog vitamina C, krumpir sadrži visoke vrijednosti kalija, vlakana i proteina, vitamina E, kalcija, željeza i magnezija. Ono što je najbolje od svega je da je lako dostupan za nabaviti, a i poprilično je jeftina namirnica.
Stoga, imajući na umu sve dobrobiti krumpira, uvrstite ga u svoj jelovnik već danas, bez imalo grižnje savjesti od dodatnih kalorija. Jer na kraju, ključ zdravlja je u raznovrsnoj prehrani!

Izvor: punkufer.hr
Foto: unsplash.com