Lucija Pavlović odlična je učenica trećeg razreda osnovne škole u Budaševu i trećeg razreda Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku. Svira violinu.

Lucijina profesorica violine, Svitlana Potrebnia, prepoznala je talent u Luciji i krajem školske 2017./ 18. školske godine predložila je Lucijinim roditeljima da ju pošalju u glazbeni kamp u Maruševcu što su roditelji i prihvatili.

Tako je ovog ljeta mlada i talentirana violinistica, kao jedina Siščanka, pohađala Ljetni glazbeni kamp u Maruševcu u vremenu od 18. do 24. kolovoza.

Organizator Ljetnog glazbenog kampa je Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, koja djeluje u neposrednoj blizini dvorca Maruševec u samom srcu Zagorja.

Voditeljica Ljetnog glazbenog kampa je Svetlana Relić, a organizacijski tim čine: Slobodan Bobo Marčeta, Sara Mojzeš, Lidija Đidara i Tihomir Mojzeš. Kamp pohađaju djeca iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Ljetni glazbeni kamp u Maruševcu

Ljetni glazbeni kamp nalazi se u prostorima Srednje škole u Maruševcu. Djeca su smještena u đačkom domu srednje škole i u učionicama se održava nastava po principu jedan na jedan kao i u redovnoj glazbenoj školi. Ljetna je to škola različitih instrumenata i radionica teorije glazbe, na kojima učenici glazbenih škola imaju mogućnost usavršiti svoje znanje i steći nove vještine kroz Masterclass s izabranim glazbenim pedagogom.

Radionica violine, koju je pohađala Siščanka Lucija, namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola.
Sudionici kampa imali su priliku proći vježbe za određene tehničke probleme vođeni glazbenim stručnjakom.

Nastava se održavala svakodnevno prema dogovorenom rasporedu kroz individualne sate te kroz rad na interpretaciji uz klavirskog suradnika. Nastava je uvijek bila prilagođena znanju, sposobnostima i pripremljenosti polaznika.

U dogovoru sa pedagogom, bio je moguć i rad u komornim sastavima.

Cilj radionice, u koju je bila uključena Lucija, bio je omogućiti violinistima razvoj tehnike i interpretacije, osvijestiti načine vježbanja koji daju bolje rezultate kroz analizu skladbe i rješavanje glazbenih i tehničkih poteškoća.

Lucija Pavlović
prof. Czaba Zima

Lucija je tijekom pohađanja ljetnog glazbenog kampa bila u radionici violine kod prof. Czaba Zime koji već više od trideset godina radi u neposrednom odgojno-obrazovnom radu kao profesor violine i umjetnički voditelj (dirigent) raznih ansambala. U dosadašnjoj pedagoškoj praksi, između ostalog, izveo je i više od dvadeset učenika koji su završili svoje školovanje na glazbenim akademijama u zemlji i inozemstvu i sada su uspješni umjetnici ili pedagozi.

Od početka svoje pedagoške karijere radi i kao dirigent raznih orkestara.

Uz dugogodišnju uspješnu pedagošku praksu u glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku te muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu, Csaba Zima, trenutno radi kao prof. violine u Umjetničkoj školi u Belom Manastiru.

Prezentaciju rada u radionicama polaznici su prikazali na završnom koncertu u petak poslijepodne. Po završetku koncerta, uručene su im diplome te su se puni dodatnih znanja, lijepih iskustava i novih prijateljstava vratili kućama.
Lucija je primjer kako se, kad se usklade talent i rad, puno toga može postići. Osim uspješnih nastupa s violinom, Lucija u svojoj školi vrijedno radi u dramskoj skupini nižih razreda te je kao dio iste dva puta sudjelovala na gradskoj i županijskoj smotri LIDRANO, glumila je za djecu sisačkog Dječjeg vrtića Sisak Stari – objekt Bubamara i uspješno sudjelovala u predstavi o bl. A. Stepincu, zaštitniku župe čija je i sama župljanka.

Izvor:ekg-facile.info
Foto: Daleki akordi, Siscia.hr, ekg-facile.info