Učenici prvog razreda Srednje strukovne škole iz Siska, smjer pomoćni cvjećar, zajedno sa svojim profesoricama Sanjicom Ladešić i Valentinom Kardaš, posjetili su učenike trećeg razreda Osnovne škole Budaševo – Topolovac – Gušće iz Budaševa. Na poziv trećaša i njihove učiteljice Ljiljane Slunjski došli su predstaviti slikovnicu Pilić Pijo koju su izradili quilling tehnikom.


Trećaši su s velikim zanimanjem poslušali priču o piliću koji je otišao u svijet, ali se na kraju ipak vratio kući – jer kod kuće je uvijek najljepše!!
Nakon prezentacije slikovnice koju je održala Sanjica Ladešić, učenici su se družili sa slikovnicom u izvornom obliku, listali je i sami čitali.


„ Mi smo učili osnove quilling tehnike i učenici su odlično reagirali. Najradije su radili životinjice. Netko je želio izraditi pčelicu, netko pak bubamaru ili leptira. I onda smo se dosjetili da imamo jednu lijepu knjigu u kojoj ima puno dodatnih prikaza životinjica koje žive u određenim životnim zajednicama. Prvo smo izradili životinje koje žive na farmi. Odlučili smo napraviti sliku farme, tu je bio i jedan pilić. Dogovorili smo se kako ćemo pilića uputiti u svijet da upoznaje razne životinje i mjesta na kojima one žive. Tako je naš Pijo putovao džunglom, morskim dnom, bio je i na Sjevernom polu.
Važno je istaknuti kako pilić Pijo zapravo predstavlja današnje mlade koji odluče otići u svijet, napustiti svoju zemlju i dom, ali nakon što odu i vide kako je, većina shvati da je ipak najljepše kod kuće, baš kao i naš Pijo koji se na kraju vratio na farmu, jer je tamo trava najzelenija.“ – rekla nam je Sanjica Ladešić.

Nakon druženja sa slikovnicom, slijedila je prezentacija quilling tehnike. Na jednostavan i primjeren način, djeca su upoznata s njom. Potom je slijedila prezentacija gotovih uradaka učenika Strukovne škole u spomenutoj tehnici. Bilo je tu mnoštvo prekrasnih ostvaraja učenika prvog i trećeg razreda nastalih tijekom nastave.
Domaćini su na dar dobili nekoliko prekrasnih radova svojih starijih kolega, koji su ih danas poučavali quilling tehnici.


U trećem dijelu druženja održana je radionica izrade čestitki u quilling tehnici. U radionici su sudjelovali učenici , razredna učiteljica i školska knjižničarka Mirjana Čubaković.Radom u skupinama, učenici su stvarali zanimljive radove, vođeni voditeljicama radionice Sanjicom Ladešić i Valentinom Kardaš.
Druženje je u trećem razredu Budaševo trajalo tri školska sata tijekom kojih su svi sudionici naučili nešto lijepo i novo, a najviše to kako se međusobno surađuje i kako najljepše stvari nastaju kad se poštujemo, kad smo tolerantni, željni novih znanja, strpljivi i otvoreni za suradnju.
Ovako uspješan početak suradnje osnovne i srednje škole pozdravili su i ravnateljica Osnovne škole Budaševo – Topolovac – Gušće, Mirela Maričević, kao i ravnatelj Strukovne škole Sisak, Ivica Beloglavec.
Sasvim je sigurno kako se ova lijepa suradnja neće zaustaviti na današnjem događaju, jer su već danas dogovorene nove aktivnosti i nastavak suradnje za proljeće.