Recepti se često prenose s generacije na generaciju, a mi smo danas primili jedan takav gđe Marije koja je cijeli tjedan vrijedno spremala zimnicu. Poslala nam je recept za domaći ajvar koji sprema za svoje ukućane, a kaže da je recept nepogrešiv već 50 godina.
Sastojci za ajvar:
- 10 kg crvene paprike
- 2-3 velika patlidžana
- 5 režnja češnjaka
- malo ljute papričice (ovisno koliko tko voli ljuto)
- 5 dcl ulja
- sol po želji (Marija stavlja 10 jušnih žlica)
- 1-3 jušne žlica šećera
Postupak:
1. Papriku nakon pranja ispecite na srednjoj temperaturi u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u vrećicu na par minuta kako bi im omekšala kora. Kad se malo ohlade, dovoljno da ih možete primitiu ruke, svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih probajte što više pomoću cjedila ocijediti, kako bi iz njih izašao višak tekućine.
Tajna savršenog ajvara je u kuhanju minimalno 2.5 sata, kako bi se svi sastojci pomiješali. Pred kraj, malo ljute papričice i koji režanj češnjaka više, dat će posebnu jačinu
2. Patlidžane ispecite u pećnici, potom na jednak način napravite kao s paprikama.
3. Nakon što su se ocijedili, papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, dodajte sitno sjeckani češnjak, te smjesu prebacite u dovoljno veliki lonac u kojem će se moći ravnomjerno miješati. Ajvar kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje drvenom kuhačom, po mogućnosti s dugačkim držalom budući smjesa dosta zna prskati van. Sada možete dodati i malo ljute papričice kako bi stigla “odraditi” do kraja kuhanja.
4. Kako se smjesa ne bi zapekla, postepeno dodavajte ulje po 1 dcl, no miješajte neprestano i pripazite jer ulje ne smije izbiti na površinu.
Sol i šećer kao i kod spremanja drugih jela, dodajte pri samom kraju kuhanja.
5. Ako možete uza sebe imati nekog pomagača, bilo bi idealno, budući se od posude s ajvarom na plameniku, ne smijete odvajati. Naime, potrebno je pripremiti staklenke u koje će se ulijevati vrući ajvar. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva par minuta i u njih ulijte topli ajvar. Na vrh stavite malo ulja i zatvorite poklopcem.
Moja je baka staklenke pokrivala starim stoljnjakom ili plahtom, te ih spremala na mračno mjesto kako bi se smjesa ohladila i ne bi kvarila.
Uvijek je govorila kako je tajna dobrog ajvara u kvaliteti povrća koje se koristi, ali i dužini kuhanja, nema pravog gustog domaćeg ajvara ispod minimalno 2,5 sata kuhanja.