Recepti se često prenose s generacije na generaciju, a mi smo danas primili jedan takav gđe Marije koja je cijeli tjedan vrijedno spremala zimnicu. Poslala nam je recept za domaći ajvar koji sprema za svoje ukućane, a kaže da je recept nepogrešiv već 50 godina.

Sastojci za ajvar: 

  • 10 kg crvene paprike
  • 2-3 velika patlidžana
  • 5 režnja češnjaka
  • malo ljute papričice (ovisno koliko tko voli ljuto)
  • 5 dcl ulja
  • sol po želji (Marija stavlja 10 jušnih žlica)
  • 1-3 jušne žlica šećera

Postupak:
1. Papriku nakon pranja ispecite na srednjoj temperaturi u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u vrećicu na par minuta kako bi im omekšala kora. Kad se malo ohlade, dovoljno da ih možete primitiu ruke, svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih probajte što više pomoću cjedila ocijediti, kako bi iz njih izašao višak tekućine.

Tajna savršenog ajvara je u kuhanju minimalno 2.5 sata, kako bi se svi sastojci pomiješali. Pred kraj, malo ljute papričice i koji režanj češnjaka više, dat će posebnu jačinu

2. Patlidžane ispecite u pećnici, potom na jednak način napravite kao s paprikama.

3. Nakon što su se ocijedili, papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, dodajte sitno sjeckani češnjak, te smjesu prebacite u dovoljno veliki lonac u kojem će se moći ravnomjerno miješati. Ajvar kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje drvenom kuhačom, po mogućnosti s dugačkim držalom budući smjesa dosta zna prskati van. Sada možete dodati i malo ljute papričice kako bi stigla “odraditi” do kraja kuhanja.

4. Kako se smjesa ne bi zapekla, postepeno dodavajte ulje po 1 dcl, no miješajte neprestano i pripazite jer ulje ne smije izbiti na površinu.

Sol i šećer kao i kod spremanja drugih jela, dodajte pri samom kraju kuhanja.

5. Ako možete uza sebe imati nekog pomagača, bilo bi idealno, budući se od posude s ajvarom na plameniku, ne smijete odvajati. Naime, potrebno je pripremiti staklenke u koje će se ulijevati vrući ajvar. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva par minuta i u njih ulijte topli ajvar. Na vrh stavite malo ulja i zatvorite poklopcem.

Moja je baka staklenke pokrivala starim stoljnjakom ili plahtom, te ih spremala na mračno mjesto kako bi se smjesa ohladila i ne bi kvarila.

Uvijek je govorila kako je tajna dobrog ajvara u kvaliteti povrća koje se koristi, ali i dužini kuhanja, nema pravog gustog domaćeg ajvara ispod minimalno 2,5 sata kuhanja.