Večeras: Ružičasti supermjesec dosegnuo točku u kojoj se nalazi najbliže Zemlji


Pojava poznata kao “Super Pink Moon”, kada je Zemljin prirodni satelit u uštapu i u svom perigeju, događa se večeras. Ionako ste doma, pa pogledajte prema nebu.

Mjesec će večeras biti posebno svijetao. Ulazi u fazu uštapa (punog Mjeseca), a istodobno prolazi i kroz svoj perigej, odnosno točku u kojoj se nalazi najbliže Zemlji. Iz tog razloga svi oni koji večeras pogledaju prema nebu imat će prilike vidjeti nešto veći i svjetliji Mjesec nego je to uobičajeno.

Mjesec će noćas biti promatraču sa Zemlje oko 7% veći nego prosječno, odnosno 14% veći nego kada se nalazi u najdaljoj točki orbite, apogeju. U ovom slučaju Mjesec će od Zemlje biti udaljen 357.122 kilometara, dok mu je prosječna udaljenost 384.400 kilometara. Trebao bi biti i oko 30% svjetliji nego inače. Na istočnom se nebu pojavio nedugo nakon zalaska Sunca, u 18:46 sati.

“Ružičasti” Mjesec

Ova se pojava tradicionalno naziva “Super Pink Moon”, no Mjesec neće biti ružičaste boje. Naziv je preuzet od sjevernoameričkih starosjedilaca koji su ružičastom bojom opisivali pun mjesec koji se pojavljuje u proljeće, povezujući ga s cvjetanjem proljetnog cvijeća.

Vrijeme bi, prema prognozi, u Sisku trebalo biti pogodno za promatranje neba. Nebo će biti vedro a noć ne odveć hladna. Dane ionako provodite u kući. Izađite stoga večeras na prozor/balkon/terasu, i pogledajte ovaj nebeski spektakl – u punoj rezoluciji.