Veliki tjedan = Božja akcija spašavanja čovjeka

Konopce ljubavi koristi Bog da privuče čovjeka s puta propasti na put spasenja. Hošea, starozavjetni prorok Božje ljubavi, koristi ovu dirljivu sliku i sam ranjen nevjernošću svoje žene. Bračna veza kao simbolična slika odnosa Boga i izraelskog naroda osobito dolazi do izražaja kod ovog proroka. Izraelci su na putu iz egipatskog ropstva do Svete Zemlje vidjeli opipljiva čudesa Božja, a onda u susretu sa zamamnim ponudama ušli u preljub i udaljili se od Boga. Proroci kao Božji glasnici pozivaju narod da se vrati Bogu, uspoređuju Izrael s vinogradom koji treba uroditi najboljim vinom što u Bibliji predstavlja ljubav, radost, vjernost; a on se izrodio u pustaru punu zvjeri, dušu koju razaraju grešni virusi. No Bog se ne da nadmašiti u ljubavi i kreće u akciju spašavanja čovjeka: „I Riječ tijelom postade i nastani se među nama“ (Iv 1,14). To je Božić: Bog je postao mali! Kako veliko Božje poniženje za naše spasenje? Po Isusu rođenom od nazaretske Djevice Marije Bog se zasadio u našu Zemlju. Sam Isus postaje korijen Crkve na čijem trsu uz suhe grane koje za Boga ne mare sebi na nesreću, uvijek ima onih koje rode dobrim vinom, a to su sveci, zvijezde koje se nikada ne gase. To je prva faza Božje akcije spašavanja.

U Velikom tjednu slavimo drugu najvažniju epizodu. Isus se na Cvjetnicu spustio niz Maslinsku goru na magaretu u Jeruzalem baš kako su najavili proroci dolazak Mesije. Ljudi su kroz tri godine vidjeli čudesa i sada su klicali od radosti vjerujući da je to to. Isus je u svoje vrijeme bio i ostao najpopularnija osoba o kojoj bi pisali svi portali. Prvi apostoli, a onda i silno mnoštvo nakon toliko čudesa nisu očekivali da će Isus u Nebesa kroz sramotu Križa. Kada su ga vidjeli na magaretu priželjkivali su vrhunsko čudo koje će rastjerati rimske okupatore i stvoriti raj na zemlji. Isus je doista u Velikom tjednu učinio najveće čudo, ali ne kako su oni očekivali! Slavlje Velikog tjedna puno je simbolike.

Kao i svake godine Židovi su se pripremali za slavlje Pashe koja ih je sjećala na izlazak iz egipatskog ropstva kada je dvanaest plemena Izraelovih blagovalo janje bez mane. Isus na Veliki četvrtak sjeda za stol s dvanaestoricom apostola kao istinski Jaganjac koji će spasiti narod svoj od grijeha njegovih. I kao što su Židovi mazali krvlju janjeta štokove vrata da ih smrt ne pomori kao Egipćane, Isus će kao pravi Jaganjac na prvoj Svetoj misi u dvorani Posljednje večere ostaviti Crkvi svoje Tijelo za jelo i Krv da nas spasi od vječne smrti. Čudo da ne može biti veće! Isus je novi Mojsije koji Crkvu ne vodi u neku zemlju kojom teče med i mlijeko, već u samo Nebo! Tu Isus nije ispunio očekivanja mnogih, pa i svojeg učenika Jude koji ode s večere izdati Isusa zavidnim svećenicima i starješinama koji su u očima naroda pali u drugi plan zbog Isusove popularnosti. Nakon posljednje večere Isus je prošetao s apostolima do Maslinske gore gdje biva uhvaćen i procesuiran najprije pred židovsko vijeće, a potom pred rimskog upravitelja Pilata koji ga nahuškan od Židova na Veliki petak osuđuje na smrt razapinjanjem. Ljudski gledano na Golgoti se dogodio Isusov totalni poraz: vlasti su pobijedile u svom naumu, apostoli se razbježali, a mnoštvo nakon Isusove smrti silazi s Golgote uz misao da je sve gotovo. Ali nije, baš je tu sve počelo! Isus je jedinstvena Osoba u ljudskoj povijesti, sam Sin Božji.

Velika žalost Golgote okrenut će se u radost uskrsnog jutra kada svi trče jer je grob prazan. Isus se ukazuje s ranama koje su apostoli opipali i uvjerili se da je On živ, da je On pobijedio zlo i smrt. Na drvetu je čovjek pao grijehom praroditelja, na drvetu je čovjek spašen po Kristu našem Gospodinu. Uskrs je eksplozija svijetlosti i radosti koja pokreće milijune muškaraca i žena da zaraze svijet tom radošću. To svijetlo ne mogu potamniti tolike lažljive ideologije koje su kroz stoljeća krvavo progonile Isusove učenike, a danas na suptilne načine hoće u duše Božje djece instalirati bezbožne programe new agea, suvremenih droga, svakojakog bluda i rodnih zabluda.

S druge strane, zlo i skandali potresaju Crkvu iznutra kada njezini članovi poput Jude izdaju Isusa svojim životom. To je znak da smo u oluji Velikoga tjedna! No, povijest nas uči da je svetost najljepše lice Crkve. Koliko svetaca u krilu Crkve? Primjeri njihova života nas najbolje vode izvoru Velikog tjedna: Isusovu probodenu Srcu iz kojeg ne prestaju teći sakramentalne zrake milosrđa da se čovječanstvo spasi od tame vražjih ponuda koje žele vratiti ljude u stanje duhovne zaostalosti kao da Krist nije uskrsnuo. Uskrsli Isus nam po svetoj redovnici Faustini poručuje da je njegovo milosrđe posljednja akcija spasenja čovječanstva u drami borbe dobra i zla koja ide svome kraju! Jedina sudbina naših besmrtnih duša jest spasenje ili vječna propast.

Dok se ovih dana svaki čovjek čuva zaraze koronavirusa, dao Bog da to bude model napuštanja zaraze stila grijeha i povratka Bogu. Molimo i želimo da ranjeno čovječanstvo prihvati Isusovu ponudu i prispije pobjedi sretnog Uskrsa!

vlč. Ivan Grbešić