Proljetnice su vjesnici proljeća i lijepog vremena. Pravo su osvježenje i užitak za oči nakon duge i hladne, svim tonovima obojane zime.

Možemo uživati u pogledu na šarenilo tih nježnih i krhkih cvjetića, ali pritom na umu treba imati i jednu vrlo važnu stvar – ove su biljke uglavnom zaštićene i treba ih vrlo oprezno brati, jer za neke trebate dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša i prirode!

Zaštićene proljetnice su:visibaba, planinski jaglac, šafran, šumska ciklama, mirisna ljubica, pasji zub, drijemovci ili zvončići.

Ipak, evo nekoliko najvažnijih proljetnica koje najviše volimo vidjeti

Jaglac – jaglac je vjesnik proljeća čiji su cvjetovi prepoznatljive jarko žute boje, a listovi su prizemni i složeni u rozetu. Možemo ga naći na sunčanim staništima kao što su suhe livade i proplanci, ali i u voćnjacima i grmlju. Cvjetaju otprilike mjesec dana, u razdoblju od kraja veljače pa do svibnja. Plod jaglaca je okrugla čahura koja sadrži smeđe sjemenke.

Šafran – nakon visibaba, na travnjacima i šumarcima javljaju se šafrani. Cvjetovi šafrana visokog 8 do 15 cm u proljeće su žuti, ljubičasti i bijeli. Za ove biljke najbolje je prozračno tlo, bogato humusom. Najbolje rastu na sunčanim i toplim pozicijama, ali povremena sjena neće spriječiti njihov razvoj.

Visibaba – visibaba je vjesnik proljeća koji najranije cvate. Ima duguljaste svijetlozelene ili plavozelene listove te se javlja u siječnju i veljači. Cvjetna stapka obavijena je sitnim zelenim listom, a na vrhu se nalazi bijeli cvijet. Cvjetovi su obješeni i upravo to ju čini prepoznatljivom. Dijeli se lukovicama u svibnju i lipnju. Visibabe se najčešće nalaze u Europi i Aziji, a u Hrvatskoj je visibaba zakonom zaštićena.

Uživajte u prelijepim prizorima prvog proljetnog cvijeća u našem gradu i uokolo njega.

Izvor:metro.hr
Foto: Alen Čaušević