U srijedu, 21. kolovoza 2019. u 11 sati u društvenom domu u Topolovcu održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg, petog po redu Malog topolovačkog sajma te projekta Moj Topolovac koji mu prethodi, a održava se od 16. kolovoza – sve navedeno u organizaciji udruge ZATO ( Za Topolovac).

Mali topolovački sajam predstavila je predsjednica udruge ZATO Iva Špoljarić. Sajam, koji je sad već prepoznatljiv znak Topolovca, će se održati peti puta za redom, u subotu 24.kolovoza na pomoćnom igralištu NK TŠK.
Ove godine na sajmu će se okupiti 20 – ak izlagača kao što su OPG – a, udruge, braniteljske zadruge, učeničke zadruge i kućne radinosti.
Od 16 sati kreće okupljanje izlagača, a službeni program počinje u 17 sati te završava u 20 sati.
Bogat poslijepodnevni kulturno – zabavni program koji počinje u 17 sati otvaraju polaznici pjevačke radionice i plesna udruga Star Dance, sudjeluju KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine i KUD Donja Posavina iz Gušća.
Plesni studio Elina, Plesni klub Top step, Dance klub Walde svojim će nastupom otvoriti večernji dio programa.
Od 20 sati slijedi nastup Tamburaškog sastava Presto.
Dodatne atrakcije na sajmu kasački poligon Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, biciklistički poligon Alpha Bikea te badminton poligon Badminton kluba Zvrk Sisak.

 

Istovremeno s početkom događaja u Topolovcu, u 16 sati kreće i Mala obiteljska biciklijada koju udruga ZATO organizira u suradnji s Biciklističkim klubom Roda. Start je kod Malog Kaptola u Sisku, kotizacija iznosi 20 kn, a djeca do 14 godina ne plaćaju kotizaciju. (prijave od 15.30).
Izložba fotografske radionice, kao rezultat projekta Moj Topolovac, također će krasiti prostor Topolovačkog sajma. Bit će prilike kušati kvalitetne, tradicionalne kolače vrijednih Topolovčanki te se, uživajući u slasnim zalogajima, prisjetiti okusa i mirisa djetinjstva.

Pokrovitelji sajma su grad Sisak i Sisačko – moslavačka županija. Zahvala organizatora ide svim sponzorima i donatorima sajma te projekta Moj Topolovac.

Projekt „Moj Topolovac“ predstavila je njegova voditeljica, članica udruge ZATO, Irena Balen – Gorišek.
U uvodu je istaknula kako se projekt Moj Topolovac provodi drugu godinu, nakon što je 2018. postigao odlične rezultate dokazive brojem sudionika svih dobnih skupina te anketiranjem istih. Svih 100-tinjak sudionika šest različitih radionica i literarnog natječaja ocijenilo je projekt najvišom ocjenom uz komentare da bi se uključili u nastavak.
Voditeljica projekta je predstavila svih ovogodišnjih sedam radionica, kao i literarni natječaj koji još traje.
Fotografsku radionicu vodi profesorica Učiteljskog fakulteta Svetlana Novaković, pokazan je veliki interes za nju, baš kao i prošle godine te je pripremljena izložba koju će se moći razgledati tijekom sajma. Pjevačku radionicu vodi, također profesorica Učiteljskog fakulteta, Jelena Blašković. Okosnicu pjevačke radionice čini topolovački kapelski zbor koji na sajmu izvede pjesmu o Topolovcu. To je postala tradicija. Ove će godine izvesti himnu Udruge koju je napisao Damir Bevanda.
Filmsku radionicu vodi Kino klub Sisak , film je u montaži, u radionicu je bilo uključeno više sudionika neko lani, tri su dana snimali po Topolovcu, a rezultati će biti vidljivi kroz mjesec dana.
Potpuno nove radionice su na programu večeras, u srijedu navečer. Break – dance hip – hop radionica koju vodi Igor Šalković iz break – dance sekcije Plesnog kluba Top step, kao i plesna večer s radionicom standardnih plesova koju vodi Katarina Stojaković Valičević, članica udruge ZATO.
Robotička radionica biti će realizirana u petak, u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom preko g. Željka Krnjajića, tajnika Saveza. On dolazi s računalima i ostalom potrebnom tehnikom kako bi djecu poučio programiranju pametnih kuća.
Likovna radionica je u četvrtak i petak. Vodi ju Tanja Peronja Begić, učiteljica likovne kulture u OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće.

Voditeljica projekta je istaknula kako je ove godine u dosad održane tri radionice bilo uključeno 29 sudionika svih dobnih skupina, od 10 do 69 godina. Anketirani su i prosjek ocjena je 5, 00.
Najavila je želju za širenjem projekta u budućnosti i uz potrebnu potporu institucija. Tada bi on prerastao okvire Topolovca i obuhvatio cijelu Donju Posavinu te bi se zvao Moja Posavina.

Na kraju je voditeljica projekta Moj Topolovac pozvala sve zainteresirane na subotnji sajam i na aktivno sudjelovanje u ostatku radionica čiji će rezultati biti prezentirani na samom sajmu.

Foto: Ines Perković