Prije otprilike godinu dana s radom je započela stranica „Chef kuha doma“. Stranica okuplja mnoga poznata imena iz kulinarskog svijeta poput chefova Marin Rendića, Mate Jankovića, Pere Savanovića, Belizara Miloša, Ante Božikova, Hrvoja Zirojevića i drugih.
Vojsku pratitelja pozdravili su s riječima ”znamo da ste svi sada doma sa svojim najmilijima te da imate slobodnog vremena više nego što to želite.
Cilj stranice ‘Chef kuha doma’ jest naučiti vas nečemu novom te odati male tajne velikih majstora kuhinje”.

Prvi video uradak s receptom jednog od svojih omiljenih jela snimio je Marin Rendić, a od tada do danas snimljeno je preko 100 video recepata, objavljenih na najpopularnijim digitalnim platformama poput Facebooka, Instagrama i YouTube-a, gdje ih svakodnevno prati više od 123 000 ljudi. No pregledi njihovih video recepata i kulinarskih savjeta su milijunski.

Upravo te respektabilne brojke dokazuju kako su chefovi virtualno dobrodošli u mnoge domove, kako bi mnoge naučili kuhati neka nova jela, ali i usavršili neka stara jela.
No, osim što su „ušli“ u domove drugih, chefovi su svoje veliko srce pokazali i krajem prosinca kada je razorni potres pogodio područje Sisačko-moslavačke županije. Brzo su se organizirali te su krenuli u pomoć svima onima koji su ostali bez svojih domova te su naredna dva tjedna kuhali za sve one kojima je svakodnevno bio potreban topli obrok.

Donacije su, također osobnim angažmanom, skupili preko privatnih i poslovnih kontakata, zahvaljujući ugledu koji su godinama gradili. Potaknuti njihovom samoinicijativom, ubrzo su im se pridružili deseci kuhara i volontera iz cijele Hrvatske, a inicijativi su se pridružili i naši poznati sisački ugostitelji te vlasnici restorana Cocktail, obitelj Kramarić. Nesebično su ustupili prostor restorana kako za pohranu donacija, ali i pomoć u pripremi obroka.

Nakon toga, shvatili su da su uz pomoć volontera imali snagu i energiju kakvu sami nikad ne bi imali. Shvatili su, također, da i njihovu ”snagu” netko negdje treba. Upravo zato, kako bi se odužili za svu pomoć i barem jednom chefu dali priliku da od njih uči, na način da prenesu na nekoga znanje i iskustvo koje su marljivim radom sakupljali godinama, odlučili su stipendirati jednog chefa ili cheficu.

Prijavom na chefkuhadoma@gmail.com (uz napomenu ”za CKH stipendiju”), potencijalni chef ili chefica ima priliku ući u uži krug kandidata koje će chefovi osobno intervjuirati, nakon čega će odabrati jednu ili jednog, kojeg će usavršavati u najmanje tri vrhunska restorana: u Bistro Apetit by Marin Rendić, u kornatskoj Konobi Opat kod chefa Ante Božikova i kod chefa Matije Bregeša u zagrebačkom Baltazaru.

U svakom od restorana chef stipendist će provesti po oko tri mjeseca, a ukupno trajanje stipendije i usavršavanja će trajati jednu godinu. Po isteku stipendije, chef ima pravo birati u kojem od ponuđenih restorana bi najviše volio/la ostati raditi, a tijekom stipendije, restorani jamče honorar u visini minimalne plaće.

Izvor:punkufer.hr
Foto: facebook Chef kuha doma