Udruga ZATO drugu godinu za redom provodi projekt Moj Topolovac kao uvod u Mali topolovački sajam. Izvrsna motivacija za sve željne druženja i učenja, a ujedno i najbolji mogući uvod u manifestaciju koju smo jučer predstavili na našem portalu.
O projektu Moj Topolovac razgovarali smo s njegovom voditeljicom Irenom Balen Gorišek.

Što je zapravo projekt Moj Topolovac i s kojim ciljem je pokrenut?

Projekt Moj Topolovac niz je različitih kreativnih radionica kao što su pjevačka, fotografska, folklorna, likovna, filmska. Ove godine imamo breakdance/hip-hop radionicu i radionicu robotike. Uvod u sve radionice bude literarni natječaj koji je prošle godine iznjedrio pjesmu Moj Topolovac autorice Sare Kirin, tada učenice 7.r. naše škole. Pjesma se toliko svidjela svima da ju je naš član Damir Bevanda odlučio uglazbiti, a dr.sc. Jelena Blašković uvježbati na pjevačkoj radionici. Rezultat, koji zapravo sadrži i cijeli smisao ovog projekta, možete vidjeti na našoj Facebook stranici ZATO Za Topolovac.
Projekt sam osmislila s idejom da bude motivacija za bolju posjećenost Malog topolovačkog sajma, no osnovni ciljevi su poticanje na aktivnost svih dobnih skupina mještana, kreativno i korisno provođenje slobodnog vremena te sudjelovanje u javnom životu naselja kako bi se podigla kvaliteta življenja. Dugoročni ciljevi uključuju širenje projekta na cijelo područje sisačke donje Posavine.

Kakav je bio odaziv na prvi, prošlogodišnji projekt? Vjerujemo da su iskustva pozitivna obzirom da projekt ide dalje.

Odaziv je bio više nego dobar. Kroz radionice i natječaj prošlo je 100-tinjak sudionika, a završna evaluacija anketnim listićima pokazala je iznimno zadovoljstvo i želju da se projekt nastavi što smo i uspjeli ostvariti te se nadamo podići ga na još višu razinu.

Možete li našim čitateljima predstaviti ovogodišnje radionice i njihov sadržaj te voditelje istih?

Tema ovogodišnjeg projekta su Boje, zvuci i oblici. Literarni natječaj u tijeku je od lipnja, a radove se može poslati na našu mail adresu zato.topolovac@gmail.com do 22.8. ili predati bilo kojem članu udruge.
U petak, 16.8. u 18 sati, krećemo s dvjema uhodanim radionicama – pjevačkom i fotografskom. Vode ih dr.sc. Jelena Blašković i dr.sc. Svetlana Novaković (članica naše udruge), obje profesorice Učiteljskog fakulteta u Petrinji.
I ove godine surađujemo s Kino klubom Sisak čija radionica počinje u subotu u 10 sati, a trajat će tri dana. Ovaj put bave se eksperimentalnim filmom.
Plesni dio ove je godine podijeljen na dva dijela u istom danu. Igor Šalković iz plesnog kluba Top step vodit će breakdance/hip-hop radionicu namijenjenu djeci i mladima, a poslije se nadovezujemo s ležernom plesnom večeri za sve zainteresirane koju će osmisliti naša članica i bivša aktivna plesačica Katarina Stojaković. Likovnu radionicu vodi Tanja Peronja Begić, učiteljica likovne kulture u OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće.
Možda najatraktivnija radionica ove godine je robotička koju će u petak, 23. 8. od 18 sati, odraditi Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza. Tema radionice je kako koristiti Raspberry Pi računalo u nastavi i projektima vezanim uz robotiku i automatiku.
Radionica je kombinacija prezentacije i praktičnog rada, a više informacija moći će se vidjeti u najavama na našoj Facebook stranici početkom sljedećeg tjedna.
Napominjemo da radionice nisu namijenjene samo Topolovčanima, nego su dobro došli svi zainteresirani, posebno s prostora sisačke donje Posavine. Detaljan raspored je na našoj Facebook stranici i oglasnoj ploči u središtu mjesta.

Organizacija ovakvog projekta zasigurno je prilično veliki izazov. Što je, osim razvijenih organizacijskih sposobnosti, potrebno za uspjeh ove zanimljive manifestacije?

Najviše je, kao za sve u životu, potrebna dobra volja – i nas kao organizatora zajedno s pokroviteljima Gradom i Županijom, i samih sudionika. Kad pogledam unatrag, definitivno je najteži dio potaknuti ljude na uključivanje. Posavci uvijek imaju figu u džepu, sumnju u motive te veliku dozu skepse prema svemu i svakome, no kad sve to pobijedimo, još je veće zadovoljstvo pri predstavljanju rezultata.

Izvor: Udruga ZATO