Od trenutka kada se rode, vaša djeca proučavaju vaše navike i reakcije i uče iz svega što radite. Vi i vaš muž možda imate jaku vezu, ali ponekad je potrebno svjedočiti ljubavi negdje drugdje da stvarno učvrsti ideju u djetetovom umu. Čak i ako je to samo kuća vaših roditelja ili svekra, provođenje vremena u drugoj kući otvara im oči prema tome kako živi drugi par ili pojedinac i može biti sjajno i lako iskustvo učenja, pogotovo kada su mlađi.

Kao roditelji, često osjećamo da još uvijek učimo o životu — i to je tako! Bake i djedovi igraju ulogu u obitelji jer prenose obiteljsku povijest, pričaju priče o davnom vremenu i daju pouke o zahvalnom i ispunjenom životu. Vaša djeca će možda jednog dana prevrtati očima dok vas slušaju kako pričate priče o fakultetu po dvadeseti put, ali kada njihovi djed i baka počnu pričati priču o svom djetinjstvu, možemo se kladiti da će se vaše dijete uključiti. Ove priče će im pomoći u oblikovanju i uvode snažnu obiteljsku vezu u njihove živote.

Bake i djedovi pomažu

Kad su u pitanju drugi koji brinu o vašem djetetu, sretnici su oni s bliskim djedom i bakom. Bake i djedovi cijene svoje vrijeme sa svojim unucima, pa ako vi i vaša druga druga osoba trebate noćni izlazak, obično možete računati na njih da će vam pomoći. Čak i ako dan provodite kao obitelj, dodatni, pouzdani pogled na svoju djecu dok ste u parku ili u gužvi pružit će vam osjećaj smirenosti koji možda nećete imati čak ni s dadiljom ili prijateljicom u blizini . Imati člana obitelji od povjerenja koji obožava vašu djecu jednako kao i vi, može uvelike olakšati odgoj djeteta.

Unuci drže bake i djedove jakima

Nisu samo unuci i roditelji ti koji vide prednosti ovih veza – djedovi i bake to također vide i osjećaju. Istraživanja su pokazala da bake i djedovi koji su uključeni u živote svojih unuka imaju bolje rezultate na kognitivnim testovima i imaju oštriji um. Kako vaša djeca budu starija, tako će i vaši roditelji, a veza koju stvaraju će rasti s njima. Bake i djedovi koji “drže u korak” sa svojim unucima često navode da se osjećaju mlađi, usklađeniji sa svijetom oko sebe, a možda čak i žive dulje!

Djeca se imaju kome obratiti

Kako djeca postaju starija, posebno kad ulaze u predtinejdžersku i tinejdžersku godinu, emocije divljaju. Često, posljednje mjesto na koje dijete želi ići razgovarati su njegovi roditelji. Ali ako dijete ima jaku vezu s bakom i djedom, vjerojatno će ih izabrati za razgovor kada su teška vremena. Ako ste novopečena majka ili majka s malom djecom, ovo vam možda još nije na pameti, ali vrijeme brzo prolazi. Kako vaša djeca rastu, vidjet ćete korist od toga da trče k baki svaki put kada dječak povrijedi njihove osjećaje ili kada otkrije da ih vrijeme provedeno s djedom natjera da zaborave na dramu tog dana u školi.

Djeca se osjećaju voljeno

Da, svom djetetu dajete više ljubavi nego što možete zamisliti, ali ona postaje još jača kada to osjeti kroz više generacija. Imati drage bake i djedove, bilo da su kašasti i topli ili strogi i strogi, učiti svoju djecu o ljubavi jedan je od najvećih darova koje vaši roditelji mogu dati vašem djetetu.

Izvor: Č. I.
Foto: pixabay