Odnos između brata i sestre može biti prijateljski i suradnički ili obilježen snažnim rivalitetom i svađama. Većina je odnosa između nekoliko djece u obitelji obilježena povremenim rivalitetom i sukobima, ali i mnogim trenucima bliskosti i ljubavi.Rivalstvo koje se javlja u tom odnosu može se shvatiti i kao borba za prvo mjesto u pažnji i ljubavi roditelja. Ljubomora je potreba za isključivim posjedovanjem onoga koga se voli i agresija prema rivalu i prema onome koga se voli. I jedno i drugo može biti dodatno potaknuto neprimjerenim očekivanjima roditelja da se djeca u potpunosti međusobno prihvaćaju i da nemaju nikada nikakve nesporazume.

Rođenje brata ili sestre za dijete predstavlja veliku promjenu te postavlja i pred dijete i pred roditelje nove zahtjeve. Djeca na različite načine reagiraju na dolazak novog djeteta u obitelj. Nekad djeca pokazuju tzv. regresivne oblike ponašanja, što znači da se pojavljuju oblici ponašanja iz ranijih razvojnih faza, te dijete može tepati, mokriti u krevet, tražiti dudu ili bočicu. Neka djeca se povlače u sebe, manje komuniciraju s roditeljima, gube zanimanje za igru, a neka pokazuju otvoreno agresivne obrasce ponašanja prema novorođenčeta ili imaju ispade bijesa. Većina tih promjena u ponašanju prolaznog je karaktera i predstavlja normalnu reakciju djeteta na novu situaciju.

Roditelji mogu pomoći djetetu da se lakše nosi s dolaskom još jednog djeteta u obitelj pripremajući ga i prije no što se dijete rodi. U tom razdoblju važno je ukoliko je moguće druge promjene u životu starijeg djeteta odgoditi (primjerice premještanje u drugu sobu).
Svađe i sukobi normalna su pojava u svakom odnosu braće i sestara i ne znače da u tom odnosu nema ljubavi i prihvaćanja. Djeca često ne razumiju razlike u godinama i sposobnostima između sebe i mlađeg djeteta, pa zahtjeve da nešto učine ili razumiju zato što su starija, mogu doživjeti kao nepravdu ili dokaz da je drugo dijete više voljeno.
Kada je neko od djece ugroženo ili postoji opasnost od uništenja imovine, nužna je roditeljska reakcija. Ukoliko postoje jasne granice prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja, preporučuje se prepustiti djeci da sama razriješe svoje razmirice ukoliko su one unutar prihvatljivih granica. To je ujedno i prostor unutar kojeg djeca mogu izraziti svoje misli i osjećaje te steći sposobnost donošenja odluka. Bratska ljubav je trajno i neprocjenjivo bogatstvo. Pokazuje se da braća i sestre potiču razvoj ličnosti u pravcu bržeg sazrijevanja i osamostaljivanja, razvoja emocionalne inteligencije, osjećaja za potrebe drugih oko sebe, radoznalosti i empatije.

Starija djeca služe mlađoj kao model, pružaju zaštitu, podršku i sigurnost u stresnim situacijama i tako razvijaju osjećaj odgovornosti i zaštite, a mlađa djeca oponašaju starije u svemu.

Kako bi se prevladali osjećaji ljubomore, valja ih prihvatiti i otvoreno o njima razgovarati te podučiti djecu kako izraziti osjećaje na prihvatljiv način.. Ovakav pristup uz postavljanje jasnih odgojnih granica, prilagođavanje roditeljskog ponašanja svakom djetetu i zadovoljavanje njegovih jedinstvenih potreba, doprinijet će razvoju pozitivnih strana, jačanju kompetencija i izgradnji pozitivne slike o sebi svakog djeteta ponaosob i jačanju njihovog odnosa punog uvažavanja i ljubavi.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay