Za početak predstavit ćemo ukratko ženski vokalni sastav Lađarice za sve naše čitatelje izvan naše županije i ako vjerujemo da se ime Lađarica daleko već pročulo.

Ovaj ženski vokalni sastav čine Andrea Lončar, Marijana Ivšić Kolić, Sanja Trtanj, Ivana Galić, Ana Radić, Ivana Baričić Bajtela, Jasmina Jovev, Iva Šegović, Marta Kovačić, Ivana Franić Gregec  te umjetnička voditeljica Marijana Ivšić Kolić.

PRIZNANJA I NAGRADE DILJEM LIJEPE NAŠE

Sastav je osnovan u listopadu 2013. godine, a iza sebe imaju već brojne uspješne nastupe diljem Lijepe naše.

Primjerice Zlatna nagrada osvojena na Natjecanju klapskog pjevanja Delmata 2019. zasigurno je izniman vjetar u leđa i poticaj da ime Siska i cijele Sisačko-moslavačke županije predstavljaju i promoviraju i dalje jednako uspješno.

Ovaj smo intervju posvetili sisačkoj kulturnoj sceni, a u razgovoru je sudjelovala Marijana Ivšić Kolić, umjetnička voditeljica.

Od listopada 2013. godine, prati vas niz uspjeha na natjecanjima i gostovanjima ne samo na domaćem sisačko-moslavačkom terenu već diljem Lijepe naše. Jesu li počeci bili teški i što pamtite kao najveći poticaj ka okupljanju?

Najveći poticaj okupljanju je bila ljubav prema višeglasnom a cappella pjevanju, a također i dugogodišnja prijateljstva koja smo stekle pjevajući u drugim vokalnim ansamblima.

Koliko često se Lađarice sastaju i je li teško uskladiti poslovne obaveze, obitelj i pjevanje?

Lađarice se sastaju dva puta tjedno, katkada je teško uskladiti sve obaveze privatne sa pjevanjem ali smo vrlo fleksibilne s obzirom da nas je manji broj pa se lako i često prilagodimo jedna drugoj, no prostor često moramo improvizirati.

VELIKO PRIZNANJE ZA RAD STIGLO U OMIŠU

Prati vas brojna publika, ne samo sisačka. Među brojnim priznanjima i nagradama, posebno ste izdvojile sudjelovanje na Državnom natjecanju malih vokalnih sastava u Šibeniku  2014. i 2016. godine gdje ste osvojile zlato i posebnu nagradu za interpretaciju. 2015. godine uspješno debitirale na Omiškom Festivalu dalmatinskih klapa, Zlatna nagrada osvojena na Natjecanju klapskog pjevanja Delmata 2019. itd…koja bi još natjecanja i gostovanja istaknuli i ima li neka nagrada koja vam je posebno draga?

Sva priznanja su dobrodošla,no izdvojila bih jednu, naime u kolovozu 2019. smo po prvi puta nastupale na natjecanju ženskih klapa u Omišlju, pod nazivom Omišljanska rozeta, te osvojile 2. nagradu stručnog žirija, što je veliko priznanje struke  s obzirom da je to natjecanje ženskih klapa, pa se kao kontinentalna klapa moramo dobro izboriti za svoje mjesto među dalmatinskima, kojima je to ipak ukorijenjeno.

Vidimo da se često i rado odazivate na sve važne događaje u našem gradu i županiji. Tko vam je najveća podrška, kako uspijevate pokriti troškove natjecanja i gostovanja diljem Lijepe naše? 

Trenutno najveća podrška nam je Županija, naime ove godine nastupamo na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u organizaciji Županije, što nam je također jedan nastup kojemu se veselimo, jer smo ga izborile nastupom na županijskoj smotri.

Također imamo i svoje donatore koji nas rado prate, ukoliko nam nedostaju financijska sredstva, ali također i same putem članarine ili participacijom za pojedine festivale ukoliko je potrebno.

UNATOČ PROMOCIJI GRADA, IZOSTAJE POTPORA GRADA SISKA

Sisačka vas publika zaista voli, nedavno je bio Susret klapa u Sisku u Starome gradu. Nedavno smo bili svjedoci pomalo neugodne pisane izjave gradonačelnice Siska kako ” Lađarice nisu pored drugih iznimnih i mega uspješnih vokalnih sastava u Sisku, kojima je Grad osigurao sredstva za rad, zadovoljile kriterije natječaja za dodjelom sredstava Grada Siska. 

Ograničena sredstva, citiramo dalje gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček, treba raspodijeliti tako da se nagradi kvaliteta, a ne da se dijeli svima po malo pa da nitko ne bude sasvim nezadovoljan, a najbolji ne dobiju dovoljno.

S obzirom na izostanak potpore, konkretno Gradske uprave je li vas to razočaralo, ili obeshrabrilo?

Naravno da jest, jer nisam sigurna da smo dobili jasno objašnjenje razloga i kriterije po kojima su neki zadovolji a neki nisu, jer mi imamo vrlo konkretne rezultate,  no hrabro nastavljamo dalje sa radom. Volimo pjevati u našem gradu, rado se svuda odazovemo, i nerijetko prilagodimo i obiteljske i poslovne obveze,što nije lako,  naime naša klapa broji ukupno 20 mališana, dakle već imamo i male buduće nasljednike 🙂

Samo za kraj recite još našim čitateljima kakvi su vam planovi u budućnosti…

Planova ima puno,  ima festivala na koje bismo rado otišle, također bismo voljele i ugostiti nekoliko klapa, s obzirom da i mi vrlo rado se odazovemo na mnoge pozive  drugih klapa s kojima smo ostvarile lijepa prijateljstva.

Foto: facebook/Lađarice