Centar za socijalnu skrb Sisak i Udruga Dobre priče organizirali su tribinu pod nazivom Digitalna ovisnost – kako se boriti protiv digitalnog heroina. Tribina je održana u ponedjeljak, 7. listopada u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Sisku i okupila je mnoštvo zainteresiranih za ovu temu. Tako su joj ispred Sisačko – moslavačke županije prisustvovali dožupan Ivan Celjak i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, načelnici i gradonačelnici općina i gradova, socijalni radnici, pedagozi, defektolozi te brojni zainteresirani građani.

Okupljene je na samom početku pozdravila Alenka Ljubešić, ravnateljica Centra za Socijalnu skrb Sisak . Nakon uvodnih riječi dobrodošlice kratko je objasnila ideju okupljanja i predstavila goste tribine.
O ovoj aktualnoj temi progovorili su sudionici tribine: Franjo Šaban, voditelj Obiteljskog centra, doktorica Irena Robić Palavra, Psihijatrijska bolnica sv. Ivan , mladi sportaš i olimpijska nada Josip Lenac, Mario Čelan, ravnatelj Razvojne agencija SMŽ SIMORA, jedna od inicijatora tribine, doktorica i saborska zastupnica Željka Josić te predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade, državna tajnica pri Ministarstvu Margareta Mađerić.

Činjenica je kako se vrijeme u kome živimo s pravom naziva digitalno doba. Problem nastaje kada se s njime ne možemo nositi na jedan zdrav način. Nedostaje nam vremena, ponekad znanja i često puta dodatne edukacije.
O aktivnostima i izazovima na ovu temu, kao i problemu ovisnosti o igricama, mobitelima i ostaloj digitalnoj tehnologiji te onome kako se u Obiteljskom centru prilazi tome problemu govorio je Franjo Šaban, psiholog, zaposlen u Obiteljskom centru Sisak
Gošća iz Psihijatrijske bolnice svi VAN, dr. Irena Robić Palavra iznijela je u svome izlaganju iskustva u radu s odraslim ovisnicima, ali i velikoj ulozi koju u liječenju ima njihova obitelj, zajedničke terapije i razgovori koji se odvijaju tijekom liječenja pacijenta.
Josip Lenac, mladi sportaš i maturant ispričao je svoju priču kroz koju je naglasio važnost bavljenja sportom u sprječavanju stvaranja ovisnosti ove vrste i druženja s prijateljima mimo virtualnog svijeta. Mladi, još osnovnoškolci, se često umrežuju u zajedničke igrice i pred računalom provode cijele noći što u konačnici, ako nije pod kontrolom roditelja, odlazi u krajnost i ovisnost iz koje se teško izvući sam.
Mario Čelan, ravnatelj Razvojne agencija SMŽ SIMORA govorio je o razvoju gaming industrije na području Sisačko – moslavačke županije i o tome što se sve na tom području radi, a saborska zastupnica i liječnica, u ulozi suorganizatora tribine, Željka Josić je krenula od vlastitog iskustva i onoga što svakodnevno viđamo na ulici, a to su već bebe okružene mobitelima. Dakle sve kreće već od najranije dobi.
Mia Slunjski, učenica četvrtog razreda Srednje škole Viktorovac koja je još kao osnovnoškolka napisala knjigu te trenutno piše za jednu američku stranicu ispričala je svoju priču o pozitivnim stranama interneta. Čitanje priča na engleskom jeziku, usavršavanje stranog jezika, proširivanje znanja iz raznih područja itd. To je edukativna strana digitalnih medija koja je velika, samo ju treba koristiti na ispravan način – rekla je Mia.

Margareta Mađerić je pohvalila ideju o ovakvoj vrsti tribine i temi koja je aktualna naglasivši kako digitalizacija ima i pozitivne i negativne strane. Također je istaknula veliku ulogu roditelja u kontroliranju slobodnog vremena djece i njihovoj komunikaciji s digitalnim medijima. Pohvalila je angažman Centra na ovoj temi te otvorenost za suradnju s institucijama zajednice u kojoj djeluje na dobrobit i poboljšanje kvalitete života mladih.
Na kraju tribine zaključak je jedinstven: digitalni mediji su svakako prisutni i potrebni u našim svakodnevnim aktivnostima. Važno ih je koristiti kontrolirano i vremenski ograničeno. Najjača „karika“ u cijeloj priči su roditelj. Oni su ti koji vode djecu, a djeca uvijek i u svemu, pa tako i u komunikaciji s digitalnim medijima, trebaju granice i vođenje.

Foto: smž, Marija Vulić, Dragaš