Kada spomenemo riječ „kakao“ prvo pomislimo na čokoladu i kolače. Međutim, manje je poznato kako postoji i kakaov maslac koji je iznimno bogat antioksidansima zbog čega doprinosi zdravlju kože. U nastavku vam donosimo sve njegove dobrobiti.

Kakao maslac je bijela, kremasta mast koja se dobiva iz zrna kakaa. Zrno, izvađeno iz mahune (plod biljke kakao), fermentira se, prži i drobi kako bi se dobio kakao u prahu i kakao maslac. Iako se to dvoje ponovno kombiniraju u stvaranju čokoladnih pločica, sam maslac koristi se i u njezi kože kao i u proizvodnji određenih lijekova.

Kakao maslac ima bogata hidratantna svojstva i koristi se kao glavni sastojak mnogih hidratantnih krema za kožu. Može biti koristan za stanja kože poput ekcema i psorijaze. Bogat masnim kiselinama poput palmitinske, stearinske i oleinske kiseline, pomaže zaštitnom sloju kože da zadrži vlagu. Prirodno, zadržavanje vlage sprječava isušivanje vaše kože. Dodatno, studije su potvrdile da fitokemikalije koje nalazimo u kakao maslacu mogu pomoći u postizanju zdrave i glatke kože!

Kakao maslac bogat je izvor i antioksidansa. Oni pomažu vašoj koži u borbi protiv oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala, koja se događaju zbog izlaganja suncu, pušenja, onečišćenja zraka i jakih kemikalija. Slobodni radikali dovode do preranog starenja kože te tamnih i grubih mrlja. Kakao maslac može vam ponuditi umirujuće olakšanje jer ima protuupalna svojstva.

Uvriježeno je mišljenje da kakao maslac može izblijedjeti ožiljke i oštećenja na koži, posebno strije tijekom i nakon trudnoće kod žena. Studije su potvrdile da kakao maslac neće u potpunosti ukloniti ožiljke ili strije, ali će donekle izblijediti njihov izgled.

Nečistoća, prašina, zagađenje i loša prehrana mogu oštetiti prirodnu barijeru vaše kože. Kad zaštita padne, vaša koža prirodno postaje osjetljiva i možete primijetiti crvene mrlje i ljuskica na koži. Kakao maslac dobro se slaže s osjetljivom kožom. Bogat je izvor polifenola koji su poznati mikronutrijenti. Oni pomažu u smanjenju crvenih mrlja, osipa ili bilo koje druge vrste iritacije kože.

Kako koristiti kakao maslac na koži?
Kakao maslac prirodni je sastojak i prilično je siguran za kožu. Možete ga nanositi na kožu dva puta na dan, bez potrebe za pauzom u korištenju. Poboljšat će cjelokupno zdravlje vaše kože pružajući elastičnost, vlagu i zaštitu od sunca. No, ipak se ne preporučuje za korištenje ljudima s masnom kožom jer može začepiti pore i uzrokovati izbijanje akni.

Kao glavni sastojak možete koristiti losione za tijelo i kreme za tijelo koji sadrže kakao maslac, posebno tijekom zime ili ako imate vrlo suhu kožu. Kao jestivi sastojak, kakao maslac koristi se i u balzamima za usne, što je dobar izbor za suhe i ispucale usne.

Također, valja napomenuti kako hidratantni proizvodi s kakao maslacem sadrže i druge sastojke koji mogu izazvati iritaciju kože, posebno ako ste alergični na taj sastojak. Stoga je iznimno važno prije kupnje provjeriti sastojke na deklaraciji. Čuvat će vas od neželjenih nuspojava.

Izvor: fitness.com.hr
Foto: unsplash.com