Komentar tjedna: Kad u Sisak stižu p….., 5-okraka i transvestiti?


Rijeka je europska prijestolnica kulture. Još 24. ožujka 2016. dodijeljena joj je ova prestižna titula “Europske prijestolnice kulture 2020.”, a za provedbu programa pod nazivom “Luka različitosti”. Iz riječke gradske uprave tada su isticali kako je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Sisak bi se rado uspoređivao s Rijekom da može. Ali ne može. Naziru se tek pokoje slučajnosti koje bi mogle biti povodom za daljnju “suradnju”.

Ambasadori Hrvatske pred europskom i svjetskom kulturnom publikom

Zakoračili smo u 2020. godinu i Rijeka nosi ovu prestižnu titulu, a građani Rijeke i Primorsko goranske županije ponosno postaju “ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta” (Grad Rijeka).

Pršte simboli, petokraka na vrhu nebodera te jugoslavenska zastava izložena na riječkom korzu, a voditelj svečanog programa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci je transvestit, baletani odjeveni kao žene…balerine… Okupili se visoki uzvanici, svi zadovoljno, sretno plješću, snima impozantan broj kamera (30)… Europa gleda, u svijetu će se napokon čuti za male Hrvate, našu bogatu kulturu, našu spremnost da podržimo različita gledišta i prihvatimo rodnu jednakost.

Izvor: Tportal

Cijela svita ambasadora, nije bitno je li muško žensko ili je žensko muško, je li djed baba ili baba djedu, nije bitno ni zašto dominira crvena zvijezda, nevažno…u 2020. Važno je da mi to možemo. “Neki su tvrdili da se to ne može” e pa riječki gradonačelnik je pokazao da se itekako može!

“Neki tvrde da se to ne može”, Obersnel tvrdi da se to može!

 

Novi list se pozabavio financijskim dijelom ovog impozantnog riječkog kulturnog događaja.

Projekt Europske prijestolnice kulture vrijedan je 50 milijuna eura, od čega je 30 milijuna eura namijenjeno za program, marketing i vođenje projekta, a 20 milijuna eura za infrastrukturu.

Što se tiče samog otvorenja, njegova cijena ukupno iznosi 8,22 milijuna kuna, od čega se 2,9 milijuna kuna izdvaja za cjelodnevna događanja u gradu, »Operu industriale« i program u HNK-u Ivana pl. Zajca. Iz Novog lista ističu ukupnu cijenu konstrukcije, montaže i demontaže »zvijezde« na Riječki neboder, što iznosi 74.500 kuna. Velika lova je u igri, nema straha za vlast u Rijeci i zaista samo bi luda volio biti oporba tamo.

Torte u obliku penisa nadišle djevojačke večeri

 

Ako ste mislili da su ekstravagantni oblici torte rezervirani samo za djevojačke ili momačke večeri, e varate se. I sisačke slastičarnice možda bi mogle razmisliti o proširenju ponude. Za one koji misle da je ovo neka šala, nije. Zašto ne bi iskoristili ono što se dobro prodaje drugdje pa i mi zaradili na svojoj priči. Ako uz to još možete uklopiti neku kulturnu manifestaciju, palac gore. Dok se jedni zgražaju nad situacijom u HNK 2020., sjetimo se slika gradonačelnika Obersnela (SDP) u Hrvatskom narodnom kazalištu kako je rezao tortu pred visokim uzvanicima u obliku penisa, postavlja se pitanje jesmo li i mi spremni otići toliki korak dalje? Bilo je to u okviru kazališne predstave “Lizistrata”, komedije mađarskog redatelja Roberta Alfoldija o pacifistički nastrojenim ženama koje svojom ženstvenošču apeliraju na muževnost muškaraca te im odlučuju uskratiti seksualne usluge dok oni ne okončaju rat. I tada je gradonačelnik “prevazišao” kritike javnosti i povlačenje velikog sponzora INA-e s tadašnje izvedbe i unatoč svim skepticima prerezao i pojeo tortu u obliku penisa.

I Sisak je zaista otišao korak dalje

 

U gradu gdje je desetljećima dominirala ne baš uspješna desnica i s izrazito konzervativnim crkvenim vodstvom, pristaše sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček kažu da zaista pred njom treba skinuti kapu. Naime u travnju 2018. u gradskoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku održana je promocija prve hrvatske slikovnice o istospolnim obiteljima, čija je ideja potekla iz samih duginih obitelji. S obzirom na velik broj dobivenih glasova i na posljednjim izborima, glasači Kristine Ikić Baniček podržavaju ovaj smjer. Možda se dovoljno ohrabre pa ova slikovnica uđe na velika vrata u naše vrtiće.

 

A opet, nema džabe ni u stare babe

Mi Siščani volimo Rijeku, volimo preuzimati različite riječke modele…. Koliko od vas zna da je Rijeka Sisku for free dala knjige za građanski odgoj koji je Grad Sisak uveo u sve osnovne škole na području grada Siska?

Sisak.hr
  1. studenog 2017. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček potpisali su Sporazum o suradnji kojim je Grad Rijeka potpuno besplatno ustupio Gradu Sisku materijal priručnika namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole te popratne materijale namijenjene učiteljima za provođenje građanskog odgoja.

U kuluarima se tada naklapalo da su teme razgovora bile puno dublje, Riječani su oštro protestirali protiv smrada koje im je svakodnevno priuštila tvrtka Rijekatank, a vrijeme je pokazalo koliko je bilo potrebno da Riječani svog zagađivača pošalju na sisačku adresu. Rijekatank je poslao pismo namjere sisačkoj gradonačelnici, u kojem navodi da ima namjeru na području Siska zbrinjavati opasan i neopasan otpad i sve bi prošlo tiho da grupa žena, aktivistica, nije malo dublje zagrebla površinu i putem društvenih mreža digla Sisak na noge.

Foto Sergej DRECHSLER

Nakon toga je vrlo mudro, po savjetima riječke dobre prakse, sisačka gradonačelnica posredujući s gradskim vijećem osnovala Povjerenstvo koje bi nadgledalo cijelu priču. U to povjerenstvo uključila neke od navedenih aktivistica i one su gle čudom utihnule.

No dobro, barem nam djeca u školi uče prema riječkom modelu, a vidimo koliko su daleko oni dogurali. Europska su prijestolnica kulture, za dobru priču o različitosti, rodnoj ravnopravnosti, migrantima i sl. dobili su milijune i milijune.  Djeco, u kulturi su milijuni, roditelji ostavite se krampa.

Živjela demokracija, živjela sloboda govora.

                                                                                              Zvat ćemo me Pero.

(Zaposleni u gradskom sustavu još nemaju pravo na slobodu govora)

 

 

Foto: Sisak.hr, T-Portal, Rijeka danas