Vaša koža može izgorjeti ako dobije previše sunca bez odgovarajuće zaštite od kreme za sunčanje i odjeće. Kako biste zacijelili i ublažili peckanje kože, važno je započeti s liječenjem opeklina čim ih primijetite. Prvo što biste trebali učiniti je maknuti se sa sunca – i po mogućnosti boraviti u zatvorenom i ugodno rashlađenom prostoru..

Neki od ovih savjeta dermatologa mogu vam pomoći ublažiti nelagodu:

Uzmite česte hladne kupke ili tuševe kako biste ublažili bol. Čim izađete iz kade ili tuša, nježno se osušite, ali na koži ostavite malo vode. Zatim nanesite hidratantnu kremu koja će vam pomoći zadržati vodu u/na koži. To vam može olakšati osjećaj suhoće kože.

Koristite hidratantnu kremu koja sadrži aloe veru ili soju kako biste pomogli smiriti opečenu kožu. Ne liječite opekline od sunca proizvodima s “-kainom” (poput benzokaina), jer oni mogu iritirati kožu ili izazvati alergijsku reakciju.

Pijte dodatnu vodu. Opekline od sunca izvlače tekućinu na površinu kože i dalje od ostatka tijela. Pijenje dodatne količine vode kad vas opeče sunčanje, jer upravo „pijenje“ vode pomaže u sprečavanju dehidracije.

Vodite računa da zaštitite kožu opečenu od sunca dok ona zacjeljuje. Nosite odjeću koja prekriva vašu kožu kad ste na otvorenom. Čvrsto tkane tkanine najbolje djeluju. Kad držite tkaninu na jakom svjetlu, ne biste trebali vidjeti nikakvo svjetlo koje prolazi.

Iako se može činiti kao privremeno stanje, opekline od sunca – rezultat previše izložene kože sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama – mogu dugotrajno oštetiti kožu. Ova šteta povećava rizik osobe da oboli od raka kože, čineći je presudnom za zaštitu kože od sunca.

Foto: pixabay