Prešane biljke su vrlo lijep materijal koji koristimo za ukrašavanje.
Pomoću prešanog cvijeća i bilja možemo ukrašavati razne okvire za slike, svijeće, poklone, drvene kutijice za nakit, čestitke, možemo izrađivati slike i mnoge druge ukrase.
Prešanje cvijeća i bilja možemo vrlo lako i sami napraviti bez troškova na
ekološki način, bez trošenja električne energije.

Uberemo razno cvijeće i bilje. U jednoj skupini složimo cvjetove. Odvojimo tvrde dijelove poput stabljika i peteljka. Pripremimo novinski papir jer on najbolje upija vlagu iz biljaka. Potrebno je pripremiti i neku bilježnicu na koju ćemo položiti novinski papir. Slažemo cvjetove i to tako da ostavimo dovoljno mjesta između njih kako bi se lakše sušili i ne bi zalijepili jedan za drugi. Slažemo samo sa jedne strane novinskog papira, a drugom stranom preklopimo. Popunjeni list preklopimo sa nekoliko stranica bilježnice i umetnemo novi list novina, gdje ponavljamo postupak popunjavanja s cvjetovima za prešanje.

Postupak slaganja ponavljamo nekoliko puta, ali moramo paziti da sloj ne bude predebeo radi lakšeg sušenja. Na bilježnicu stavimo neki teži predmet ili knjigu. Sve to ostavimo na suhom mjestu. Radi lakšeg snalaženja možemo zalijepiti etikete sa natpisom cvjetova kojeg namjeravamo prešati. Svaka dva do tri dana potrebno je zamijeniti suhi novinski papir, kako ne bi došlo do plijesni na cvjetovima. Prilikom prebacivanja cvjetova na novi papir moramo biti vrlo pažljivi jer su cvjetovi vrlo krhki. Cvjetovi su suhi za dva do tri tjedna. Napominjem da se boja cvjetova i bilja mijenja prilikom sušenja, boje postaju puno blijeđe, prevladavaju pastelne boje.

Ima jedan mali trik kako bismo zadržali boju cvijeta, ali se tada moramo koristiti aparatima koji ipak troše električnu energiju. Postavimo cvijet između dva papira i umetnemo u mikrovalnu pećnicu na nekoliko sekunda. U vrlo kratkom vremenu cvijet je gotovo suh i zadržava boju. Cvijet pažljivo prebacimo između listova u bilježnicu na koju stavimo neki uteg. Ostavimo nekoliko sati i u istom danu možemo koristiti suhi cvijet za ukrašavanje.

Čestitke od prešanog cvijeća i bilja su vrlo lijepe kao poklon.
Možemo se prepustiti mašti i upotrijebiti svoju kreativnost kako bi čestitka što ljepše izgledala. Oblikujemo ih tako da može predstavljati lijepu sliku ili neki stručak cvijeća.
Najprije izrežemo hamer papir na željenu veličinu i presavijemo ga na pola. Uzimamo prešano cvijeće i bilje te složimo na hamer. Po svojoj želji ukrasimo. Ne lijepimo složeni materijal sve dok nismo zadovoljni izgledom čestitke. Moramo uskladiti boje i oblike. Na malu daščicu ili komad papira istisnemo malo ljepila i pomoću pincete uzmemo dio složene slike. Na stražnji dio prešanog cvijetića pomoću čačkalice nanesemo malo ljepila.
Vratimo lagano na mjesto sa kojega smo uzeli dio slike i stisnemo.
Postupak ponavljamo sve dok ne zalijepimo sve dijelove slike.
Čistom pamučnom krpicom obrišemo višak ljepila koji izađe izvan rubova
zalijepljenih cvijetića. Pričekamo da se ljepilo osuši.

Izvor: Sanjica Ladešić