Došlo nam je toplo ljeto, vruće je, ali to nas ne sprječava da budemo kreativni. Volimo izazove, okušati se u nečem nepoznatom. Ovoga puta smo htjeli izraditi novi dom za naše biljčice, točnije kaktuse, koji pripadaju skupini biljaka pod nazivom sukulenti.

Za izradu posudica od gipsa potrebno je imati kalup, gips (građevinski materijal), vodu, posudu u kojoj pripremamo smjesu gipsa i vode, građevinsku žlicu, plastične čašice i manju žlicu za punjenje kalupa.
Nakon što pripremimo smjesu izlijevamo je u kalupe i odmah potom u sredinu utisnemo plastičnu čašu koju nakon sušenja vadimo i dobivamo utor za sadnju biljke. Za kalup smo koristili stiropor kontejnere za sadnju biljaka. Osušen gips vadimo iz kalupa i brusnim papirom popravljamo nepravilnosti nastale tokom izrade.
Kada se posudica dovoljno osušila pristupili smo bojanju posudica lak bojom u spreju koja dodatno učvršćuje posudicu i sprječava prolazak vlage.

Sadnji pristupamo tako da u posudice koje smo izradili usipamo supstrat pomiješan s pijeskom, jer sukulenti vole propusno tlo. Pomoću drvenog štapića napravimo mjesta u supstratu za biljku koju želimo posaditi. Pritisnemo već umetnut supstrat oko biljke i dopunimo ga, ako je potrebno. Oko biljke postavimo sitne kamenčiće koji imaju višestruku namjenu. Kamenčići sprječavaju isušivanje tla, lagani su uteg mladoj biljci koja se tek treba ukorijeniti i poboljšavaju estetski izgled posudice i biljke koju smo posadili. Supstrat treba biti umjereno vlažan, jer sukulenti ne vole preveliku vlagu.

Nadamo se da vam je ideja zanimljiva i želimo vam puno uspjeha.

Izvor: Sanjica Ladešić