Međunarodni volonterski projekt “72 sata bez kompromisa” po četvrti put održat će se u Sisku od 14. do 17. listopada 2021. godine u organizaciji Pastorala mladih Sisačke biskupije. Osim u Hrvatskoj, projekt je prisutan u desetak europskih zemalja, a na nacionalnoj razini, uz Sisak, uključeno je još 14 hrvatskih gradova i jedna općina.

Tijekom protekle tri godine, mladi volonteri pomogli su mnogim našim sugrađanima. Do sad je na 58 volonterskih akcija sudjelovalo oko 460 volontera, od kojih su neki volontirali i više godina za redom, a organizatori su uzbuđeni što će i ove godine te brojke rasti. Ostvarena je suradnja s 33 udruge i ustanove, a bitno je naglasiti da je projekt prešao i preko granica Siska i proširio se na Petrinju, Glinu i mnoga druga okolna mjesta.

Od 2018. godine kada su ’72 sata’ prvi puta došla u Sisak, volonteri su imali priliku sudjelovati na različitim radnim, socijalnim i ekološkim akcijama i na taj način stjecati nova znanja i vještine, sklapati nova prijateljstva i pomagati onima kojima je to najpotrebnije. Neki od volontera bojali su fasade srednjih škola, neki su plesali s umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji, neki su se igrali s djecom u DV Svete Marije Magdalene u Selima, dok su neki slagali drva u Udruzi Betlehem. Velik broj mladih sudjelovao je na volonterskim akcijama koje su bile usmjerene na konkretnu pomoć, najčešće starijim pojedincima koji žive u samom gradu Sisku ili okolnim selima, a s obzirom na posljedice razornog potresa koji je pogodio naše područje i ove godine velik broj volonterskih akcija bit će tog tipa.

Osim sisačkih volontera, ove godine pridružit će nam se i volonteri iz ostalih hrvatskih gradova u kojima je projekt prisutan, koji će sudjelovati na volonterskim akcijama diljem Banovine, stoga će tijekom trajanja ovog projekta cijela naša županija biti prepuna mladih u zelenim majicama koje su postale zaštitni znak ’72 sata bez kompromisa’.

Organizatori pozivaju sve mlade od 15 do 35 godina da se prijave na službenoj stranici www.72sata.hr. Podsjećaju na zajedništvo kojem smo svjedočili nakon razornog potresa koji nas je zadesio i na mnoge naše sugrađane kojima je pomoć i dalje prijeko potrebna. Sve volonterske akcije odvijat će se u skladu sa epidemiološkim mjerama, a više informacija o samom projektu moguće je pronaći na službenom Instagram profilu 72sata.sisak i Facebook događaju 72 sata bez kompromisa – Sisak 2021.

Izvor: 72 sata bez kompromisa Sisak