“Poslali su ga u izgon u vlastitoj domovini, ali ostao je vjerna slika Dobrog Pastira.”

(Sv. Ivan XXIII.)

Na današnji dan, prije točno dvadeset i jednu godinu, u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, danas sveti Papa Ivan Pavao II. proglasio je blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega, Alojzija Stepinca, pred gotovo milijun vjernika, hodočasnika iz Hrvatske i iz cijeloga svijeta.

Naš sveti Blaženik i danas je aktualna tema, svevremenska rekli bismo. Oni koji su dublje i šire proučili njegov život, složit će se kako je po mnogo čemu bio poseban.
Donosimo neke činjenice o blaženom Alojziju i pitamo vas sve:

 „Jeste li znali?“

….. da je blaženom Alojziju drugo ime Viktor? Prilikom krštenja, župnik je po običaju mjesta dodao ime sveca toga dana.

….. da je krunica u Stepinčevu životu bila prisutna još od kolijevke? Župnik Huzek svjedoči kako je prilikom obilaska obitelji Stepinac u blaženikovoj kolijevci ugledao rastegnutu krunicu, te je u tom trenutku rekao njegovoj majci Barbari: „Kak ne bi Lojzek postal svetac, kad već sada moli krunicu!“

….. da je blaženi Stepinac od ranog djetinjstva posebno zavolio vrapce? Od malena ih je rado promatrao, te bi ih zatvorio u majčinu košaru za sir, a zatim pustio da po sobi lepršaju. Sam Stepinac, pripovijedajući tu zgodu iz djetinjstva krašićkom župniku rekao je: „Nisam, naravski, onda ni slutio, koliko će mi veselja ta čeljad pripraviti u Lepoglavi.“

….. da blaženi Alojzije nije mogao pravilno izgovoriti „r“ do svoje četvrte godine? Svoju govornu manu ispravio je zahvaljujući lugaru koji mu je pod jezik stavio komadić tvrdoga kruha. U svega nekoliko dana takvog vježbanja Stepinac je naučio pravilno govoriti.

….. da je blaženi Stepinac bio veliki ljubitelj sporta, osobito kuglanja i nogometa?

….. da je često vozeći obiteljsko vino na prodaju u Karlovcu, jednom rukom držao uzde, a drugom krunicu, što je izazivalo veliko čuđenje naroda.

….. da je Alojzije Stepinac nakon skraćenog časničkog tečaja 1917. godine, poslan na talijansko ratište na kojem se borio tijekom Prvog svjetskog rata?

….. da je blaženi Stepinac, tijekom služenja vojničkog roka u Rijeci, svake nedjelje nakon zajedničke mise pohrlio preko 561 stepenica u svetište Majke Božje na Trsat, kako bi prisustvovao još jednoj misi?

….. da je Stepinac na svom pisaćem stolu držao globus na čijem su podnožju bile napisane riječi psalma: „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive.“ „Imam globus“, rekao je jednom župniku Vranekoviću, „da se lakše i snažnije mogu mislima prenijeti po cijeloj zemlji, pa da molim na nakanu onih koji većma trebaju.“

….. da se tijekom uzništva u Krašiću Stepinac rado družio s mališanima? Djeca su ga nazivala župnikom s crvenom kapicom te su mu se obraćali s „Ti“, što je nadbiskupu bilo posebno drago.

….. da je Stepinac s dr. Franjom Zaunerom radio stolariju i izradio 30 noćnih ormarića, razne klupe i stolove

…..da je tijekom jedne audijencije 1946. godine jedan hrvatski hodočasnik upitao papu Pija XII: „Svetosti, kad će nadbiskup Stepinac biti imenovan kardinalom“, Prvosvećenik je u prvi mah produžio s pozdravljanjem drugih hodočasnika, a onda se naglo okrene i odgovori: „Nemate kardinala, ali imate sveca!“

….. da je Stepinac tijekom svih godina kućnog pritvora, misnim slavljem obilježavao godišnjicu svoje osude, zahvaljujući Bogu što nije podlegao u teškim danima?

…..da je svoju posljednju svetu misu Stepinac služio 7. veljače 1960?

Izvor: stepinac.zg-nadbiskupija.hr