Od 17. do 20. listopada u gradu Sisku je drugu godinu zaredom održan međunarodni volonterski maraton 72 sata bez kompromisa koji je na 23 volonterske akcije okupio više od 170 srednjoškolaca, studenata i zaposlenih mladih.

Projekt je svečano otvoren 17. listopada večernjom sv. Misom u crkvi sv. Marije Kraljice Mira u sisačkom Naselju, nakon koje su mladi volonteri po prvi put saznali na kojoj će volonterskoj akciji sudjelovati, a nastavio se tijekom petka i subote kada su na raznim lokacijama na širem sisačkom području odrađivali razne akcije radnog, socijalnog i ekološkog tipa. U petak su se akcije odvijale u sljedećim ustanovama i udrugama: DV sv. Marije Magdalene u Selima, OŠ Braće Bobetko, Udruga KAS, Dom za starije i nemoćne Petrinja, Pučka kuhinja, Dnevni centar slijepih Udruge slijepih SMŽ i Mala kuća Udruge osoba s invaliditetom SMŽ. Tijekom petka, na akciji u Udruzi KAS volontere projekta 72 sata bez kompromisa posjetila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović koja je istaknula važnost volontiranje u životu mladog čovjeka i rekla kako se nada da će se i ona jedne godine moći pridružiti volonterima na nekoj od akcija.

 

Subotnje akcije započele su u PŠ Hrastelnica gdje su mladi uredili okoliš i obojali ogradu, a nastavile su se u humanitarnoj udruzi Savao, na inkluzivnoj farmi Udruge osoba s invaliditetom SMŽ, katedralnoj župi Uzvišenja Svetog Križa, zajednici Vjera i svjetlo, klubu mladih SKWHAT, Centru za rehabilitaciju Komarevo, Kući sv. Vinka Paulskog, Udruzi Inkluzija te Industrijsko – obrtničkoj školi. Osim posjeta udrugama i ustanovama, volonteri su obilazili pojedince koji žive u teškim životnim uvjetima te uređivali njihove kuće i provodili vrijeme s usamljenim stanovnicima našeg grada. Novost ovogodišnje organizacije bila je da su neke od akcija organizirane i u gradu Petrinji, što je bila odlična prilika za još bolje povezivanje ova dva grada. Subotnju večer mladi su proveli na volonterskoj zabavi u društvenom domu Eugena Kvaternika gdje su razmjenjivali dojmove s volonterskih akcija i rasplesali se uz najveće hrvatske hitove 90.-ih.

Projekt je svečano zatvoren u nedjelju, 20. listopada sv. Misom koju je predvodio sisački biskup msgr. Vlado Košić u sisačkoj katedrali. Biskup je okupljenim mladim volonterima poručio: „Niste zaradili novac, ali ste na velikom dobitku: saznali ste da možete, da ste dobre osobe koje drugim pomažu, stekli ste prijatelje i zadobili zahvalnost, naučili ste da najviše vrijedi ono što se ničime ne može platiti…Neka vas to iskustvo i ubuduće nosi, živite od njega i kad ne traje ova akcija, ali kad je također dobro činiti dobro. Zapravo, to je uvijek! Budite ljudi dobrote, oni koji imaju oči, da zapaze potrebu drugoga i ruke koje pomažu.“ Ono što se svakog listopada kroz projekt 72 sata bez kompromisa događa u Hrvatskoj, a druge godine zaredom i u Sisku, pokazatelj je da se dobrotu ne može zaustaviti. Hrabra mladež koja ne okreće glavu od problema najosjetljvijih i najugroženijih članova našeg društva, ulijeva nadu u bolje sutra, u bolju Hrvatsku. Svi oni koji su tijekom 72 sata poklonili svoje vrijeme, svoje ruke i svoj osmijeh onima koje su susreli mogu se složiti oko jednog – dobro je činiti dobro.

Izvor: Katarina Smernić