Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u petak, 26. kolovoza 2022. godine, radove cjelovite obnove zgrade javne i društvene namjene u Ulici kralja Tomislava 5, Sisak.

Sisačko-moslavačka županija trenutno na 25 gradilišta provodi obnovu zgrada u svom vlasništvu ili vlasništvu povezanih ustanova u području zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja i druge javne namijene. Jedno od takvih gradilišta je i zgrada koju su do prije potresa koristile udruge proistekle iz Domovinskog rata sa sisačkog područja.

U samom centru Sisku, teško je stradala u potresu te više nije bila za korištenje. Radi daljnje potrebe građana za njenim korištenjem i sigurnosti svih prolaznika koji se svakodnevno kreću uz nju, Sisačko-moslavačka županija, kao vlasnik objekta, pokrenula je njenu cjelovitu obnovu.

„Izvode se radovi uklanjanja i izgradnje pregradnih zidova, zabatnih zidova, dimnjaka, rade se podne obloge, uređuju se sanitarni čvorovi, mijenjaju se instalacije… Vrijednost ovih radova je 9,7 milijuna kuna, a dovršetak radova očekujemo do kraja ove godine.
Nakon dovršetka ovog projekta zgradu će koristiti udruge proistekle iz Domovinskog rata koje će imati svoj prostor ovdje, a u jednom dijelu uredit ćemo prostor za psihosocijalnu terapiju hrvatskih branitelja. Ovdje će isto tako biti prostorije Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije s memorijalnim postavom Domovinskog rata“ rekao je župan Celjak prilikom obilaska.

Radove na obnovi zgrade obišli su i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje iznimno raduje ova obnova i vraćanje u svoje prostorije.
„Neki smo se uspjeli snaći, većinom se radi od kuće. Jako nam je teško jer je članstvo raspoređeno po cijeloj županiji, nemamo nekakav svoj centar i jako nam je drago što ćemo ponovno svi biti skupa u jednoj zgradi“ rekao je Željko Gršić, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Siska.

„U ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata zahvaljujem se Sisačko-moslavačkoj županiji što je pokrenula obnovu ovog objekta gdje su se nalazile prostorije od većine udruga. Nadam se da će prostorije i objekt biti što prije završeni na zadovoljstvo svih nas.“ nadodao je Nenad Bužanić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.