Obilježen završetak programa Zaželi Udruge za razvoj i bolji život Roma


Provedba projekta trajala je od 18.6.2019. do 17.12.2021. (30 mjeseci), naziv „Zaželi“ u sklopu programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“.

Konferencija je održana u prostorijama Udruženja obrtnika u Sisku, a o projektu su govorili Gordana Šegović, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Sisak, Mašenka Sekulić u ime Centra za socijalnu skrb Sisak i predstavnik korisnika projekta – Udruge za razvoj i bolji život Roma – Ranko Nikolić.

Zapošljavanje ukupno 9 dugotrajno nezaposlenih žena i pružanje usluga korisnicima krenulo je s 1.10.2019. godine, na 2 godine do 30.9.2021. Žene pripadnice ranjive skupine su tijekom projekta pomagale i olakšavale svakodnevicu starijim i nemoćnim osobama. Izazovno je bilo raditi u uvjetima Covid19 pandemije, a kasnije i potresa koji je zadesio SMŽ, međutim, većih prepreka pri provedbi nije bilo, korisnici su bili susretljivi i iznimno sretni što postoje osobe koje ih obilaze i pružaju podršku. Osim podrške i pomoći, poput dostave namirnica, lijekova, obavljanja kućanskih poslova, pripreme obroka i sl., korisnici su dobivali mjesečne pakete higijenskih potrepština.

Projekt je pomogao, ne samo krajnjim korisnicima i ženama pripadnicama ranjive skupine, već i institucijama u području osiguravanja socijalne pomoći i skrbi za starije i nemoćne osobe, a koje ne mogu u svakom trenutku i na svakom mjestu pokriti sve potrebe u SMŽ, što se uspjelo riješiti upravo kroz Zaželi program zapošljavanja žena.

Korisnice projekta Dragana Nikolić i Marija Lukić izjavile su kako su sretne i zahvalne što su nakon dugo vremena dobile priliku za rad i usavršavanje, i kako im je bilo zadovoljstvo pomagati osobama kojima je to potrebno, pogotovo u vrijeme nakon potresa i Covid19 pandemije.

Krajnji korisnici su istaknuli kako su im žene uvelike pomogle u svakodnevnom životu i obavljanju kućanskih poslova, ali su im ipak od najvećeg značaja bili razgovor i podrška koju su pružale, i nadaju se da će se projekt nastaviti u ovom ili sličnom obliku.

Vrijednost projekta je 1.487.204,80 kn i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, Program zapošljavanja žena Zaželi, faza I. Projekt je provodila Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA.