Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sudjelovao je na Javnom predstavljanju rekonstrukcije Srednje škole Petrinja čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija.

Srednja škola Petrinja bila je smještena u povijesno zaštićenoj zgradi u središtu grada Petrinje, a tijekom potresa teško je stradala. Školu pohađa oko 240 učenika u smjerovima opća gimnazija, prehrambeni tehničar, veterinarski tehničar, mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar. Nastava za učenike je privremeno organizirana u OŠ Mate Lovraka Petrinja, a zajmom Svjetske banke uskoro počinje rekonstrukcija i izgradnja škole na novoj lokaciji.

Naime, 2021. godine tvrtka Gavrilović d.o.o. donirala je školi objekt u sjevernom dijelu grada Petrinje, na lokaciji koja se dosad nalazila u krugu tvornice Gavrilović.
“Prije otprilike godinu dana susreli smo se s brojnim izazovima kada smo preuzeli dužnost u županijskoj upravi. Jedan od izazova je bio isto tako osiguranje financijskih sredstava za prenamjenu objekta koji je tvrtka Gavrilović darovala Srednjoj školi Petrinja. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dogovorili smo proširenje zajma Svjetske banke s Zagrebačke županije na Sisačko-moslavačku županiju i na taj način smo osigurali sredstva za izgradnju nove Ekonomske škole u Sisku i za prenamjenu spomenutog objekta u školski objekt. Nova škola imat će ukupno 4300 m2, od toga 1900 m2 je nova dvorana, a 2400 m2 je školski objekt. U studenome očekujemo početak radova, u tijeku je nabava za izvođenje radova, a završetak radova očekujemo krajem 2023. godine. Važno je osigurati učenicima što kvalitetnije uvjete za nastavu, isto tako i nastavnicima što kvalitetnije uvjete kako bi mogli prenositi znanje na naše učenike.“ rekao je župan Celjak uz kojeg je na predstavljanju bio
i zamjenik Mihael Jurić.

Javnom predstavljanju projekta rekonstrukcije Srednje škole Petrinja nazočila je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes koja ističe: “Vjerujem kako ovakve obrazovne institucije imaju budućnost i da nam trebaju kapaciteti za upis školaraca i osnovnih i srednjih škola, a na čemu u suradnji s Sisačko-moslavačkom županijom i Ministarstvom aktivno radimo”.
Škola će imati 26 prostorija, uključujući učionice i praktikume, a radovima na školi posebno je zadovoljan i ravnatelj SŠ Petrinja, Milan Orlić koji ističe: “Nova škola zadovoljava sve naše potrebe za rad strukovne škole i gimnazije. Jedva čekamo da novi objekt krene s radovima i da što se prije uselimo”.

Sisačko-moslavačka županija do sada je obnovila 12 objekata na području obrazovanja, od toga 6 objekata na području grada Petrinje. “Dobrom dinamikom napreduju i radovi na izgradnji I. osnovne škole Petrinja i nadamo se da ćemo u najkraćem mogućem roku izgraditi Srednju školu na radost svih Petrinjaca i Petrinjki, a najviše na zadovoljstvo naših učenika” zaključio je župan Celjak.