Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima obišao Gimnaziju Sisak, gdje Sisačko-moslavačka županija provodi radove cjelovite obnove zgrade.
Gimnazija u Sisku ima tradiciju više od 100 godina, još 1919. počela je s radom mala Realna gimnazija. Zgrada u kojoj je danas smještena ova škola građena je 1930. godine. Tijekom 2020. godine u Gimnaziji Sisak uložena su značajna sredstva u obnovu zgrade: ugrađena je nova stolarija, uređeni sanitarni čvorovi, ulaz u školu i atrij, kabineti, knjižnica, igralište…
Tijekom razornih potresa zgrada Gimnazije je teško oštećena i označena kao neuporabljiva.

ŽUPANIJSKA UPRAVA PREPUSTILA SVOJ PROSTOR UČENICIMA I PROFESORIMA GIMNAZIJE

„Prije nešto više od godinu dana prepustili smo županijske urede učenicima Gimnazije Sisak, prethodno smo ih uredili i prilagodili potrebama škole. Na taj način smo osigurali da naši gimnazijalci pohađaju nastavu u sigurnom, čvrstom i stabilnom objektu na području svoga grada. Prijetila nam je opasnost da učenici Gimnazije Sisak upišu školu izvan Siska, u Zagrebu, a to bi značilo i njihovo iseljavanje, iseljavanje njihovih roditelja, odnosno čitavih obitelji.
Na početku ove školske godine počeli smo s radovima cjelovite obnove na zgradi Gimnazije Sisak. Ova je zgrada jedna od najprepoznatljivijih zgrada u gradu Sisku, jedan od simbola grada i mnoge Siščanke i Siščane vežu lijepe uspomene za svoje srednjoškolsko obrazovanje upravo u ovom objektu,“ rekao je prilikom obilaska radova sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Radovi podrazumijevaju cjelovitu obnovu zgrade koja obuhvaća konstruktivnu i nekonstruktivnu obnovu i dovođenje zgrade u stanje potpune funkcionalnosti. Radovi obuhvaćaju i sanaciju svih pukotina na zidovima i stupovima, sanaciju sanitarnih čvorova, izvođenje novih instalacija grijanja, elektro, ventilacije, vode i odvodnje, zamjenu dijela unutarnje i vanjske stolarije, cjelovitu energetsku obnovu, sve završne radove na estetskom uređenju obnovljenog dijela zgrade te ugradnju lifta radi osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Ukupna površina zgrade Gimnazije je 4 035 m2, a obuhvaća suteren, prizemlje, dva kata i tavan.
Trenutno su u tijeku pripremni radovi, tj. radovi rušenja i demontaže pregradnih zidova, uklanjanja elektro i strojarskih instalacija, vodovodnih instalacija, uklanjanje žbuke sa zidova, stropova, podnih obloga…
Ukupna vrijednost radova je nešto manja od 40 milijuna kuna, a završetak se očekuje u lipnju 2023. godine.

NOVA ZGRADA ZNAČIT ĆE OSTVARENJE ZAMISLI O JEDNOSMJENSKOJ NASTAVI GIMNAZIJE SISAK

Ravnatelj Gimnazije, Božidar Dujmić najprije je zahvalio županu Celjaku i Županiji što je gimnazijalcima omogućio pohađanje nastave u sigurnom objektu u središtu grada: „Isto tako, vrlo smo sretni što je počela obnova i što će se ostvariti naša misija, koju smo si zacrtali na obilježavanju stote obljetnice Gimnazije Sisak, a to je organizacija rada u jednoj smjeni.“
U Gimnaziju je ove školske godine upisan 341 učenik u 20 razrednih odjela, u tri smjera: opća, jezična i prirodoslovno-matematička gimnazija.

Predstavnik izvođača radova, Tomislav Albin izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku sudjelovati u projektu obnove, ovakve složenosti i značaja za grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Rekao je da ima veliko iskustvo na radovima obnove, ali je Gimnazija Sisak među najsloženijima i najzahtjevnijim projektima. Radovi su počeli tijekom prošlog tjedna i napravljeno je sve u smislu pripreme da objekt bude dovršen u ugovorom predviđenom roku.

BROJNI PROJEKTI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE I VLADE RH NA PODRUČJU GRADA SISKA

„Ovo nisu jedini radovi koje vrši Sisačko-moslavačka županija na području grada Siska. Obnovili smo zgradu Kirurgije, Oftalmologiju, zatim Odjel za dermatologiju i venerologiju u okviru „Jodnog“, obnovili smo Industrijsko-obrtničku školu, Zavod za hitnu medicinu, proveli smo hitne mjere stabilizacije na objektu Doma zdravlja, zatim na objektu u Lađarskoj, a u tijeku su nam radovi i na zgradi Nove interne u krugu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“.
Obnovili smo jedno krilo Srednje škole Viktorovac, u tijeku su radovi na drugom krilu, kao i radovi na kompleksu vojarne u Lađarskoj ulici. Ukupna vrijednost tog projekta (kompleks vojarne) je 160 milijuna kuna, a projekt uključuje i ustrojavanje Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak za elektrotehniku i računalstvo. U tijeku su radovi na staroj zgradi Strukovne škole, koju prenamjenjujemo u 1. Učenički dom u Sisku. U tijeku su radovi i na zgradi braniteljskih udruga u Tomislavovoj ulici u Sisku, na zgradi Zavoda za javno zdravstvo, na Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, a u tijeku je nabava za izvođenje radova za „Komandu,“ rekao je župan Celjak i dodao da Sisačko-moslavačka županija provodi brojne projekte na području grada Siska, a nije riječ samo o obnovi, nego je nabavljeno i puno opreme za zdravstveni sustav.
Podsjećamo, svim učenicima četvrtih razreda iz cijele Županije, time i s područja grada Siska, Županija je osigurala besplatno ljetovanje u Splitu. 260 učenika je ljeto provelo u Splitu, a i 40 srednjoškolaca s područja grada Siska bilo je na ljetnom kampu u Mađarskoj.
Osim SMŽ i Vlada RH ulaže na području grada Siska. Nakon mnogo godina čekanja krenuli su radovi na dovršetku autoceste do Siska. Radovi idu dobrom dinamikom.
Radi se dio dovršetka autoceste i pristupna cesta, koja uključuje gradnju novog mosta preko Odre. Obnovljen je most Galdovo, most Stupno. Rotor u Mošćenici je novi ulaz u Sisak.
Župan je na kraju zaključio: „Ovo je samo dio radova i dio projekata koje smo pokrenuli. Ovo, poslijepotresno vrijeme mi smo shvatili kao pravu priliku za razvoj, koji Sisak i Sisačko-moslavačka županija čeka godinama i mi ulažemo puno naše vrijeme i energiju da omogućimo Siščanima i svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije što kvalitetniji život.“