Tribina pod nazivom „Književna djela Đure Vidmarovića“ održana je u četvrtak, 13. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu, a povodom 75 godina života i 50 godina stvaranja ovog hrvatskog književnika, književnog kritičara, pjesnika, prevoditelja, povjesničara i diplomate.

Na početku sve okupljene, među kojima je bio i biskup Vlado Košić, pozdravio je Vidmarević zahvalivši svima koji su omogućili da se ovaj mali presjek njegova rada dogodi. Predstavivši kolege po peru koji su progovorili o njegovom radu i životu prisjetio se kako je prvo djelo objavio 1972. godine i od tada nije prestao stvarati. Posebno se osvrnuo na svoje djetinjstvo i odrastanje te je pojasnio svoju povezanost sa Siskom i istaknuo kako ima tri zavičaja: rođen je u Piljenicama, odrastao u Lonji, a školovao se u Ilovi i Kutini.

O knjigama nastalima posljednjih godina s posebnim osvrtom na Vidmarovićevu povezanost s Moslavinom govorilo je šest predstavljača. Siniša Matasović govorio je o dvotomnoj knjizi „Preživjeti pandemiju…“, dr. sc. Dražen Kovačević i Katarina Brkić o „Moslavini oživljenoj“, Božica Brkan o „Moslavini kao nadahnuću u djelima Đure Vidmarovića i Katarine Brkić“, Mate Kovačević o dvije knjige polemika „Kako ubiti sarmatskog orla“, a Stjepan Šešelj o Vidmarovićevim zaslugama za hrvatsku književnost kao urednika i voditelja emisije Laudato TV „Susret u Riječi“ koja je prije nekoliko dana dobila 220. epizodu u kojoj je gostovao biskup Košić.

Na kraju biskup Košić zahvalio je Vidmaroviću na svemu što je učinio i čini za hrvatsku kulturu te što proslavlja Moslavinu i Sisačku biskupiju. Poželjevši mu još mnogo godina dobrog i plodonosnog rada biskup je Vidmaroviću poklonio kip sv. Kvirina.

Izvor: (SV)