Vrhunski streličar Siščanin Mario Vavro je svjetska klasa


Mladi Siščanin Mario Vavro jedan je od najuspješnijih streličara u Hrvatskoj, a postignućima i naslovima koje je stekao na svjetskoj i europskoj razini do svoje 22. godine pozavidjeli bi i puno iskusniji sportaši u ovoj zanimljivoj disciplini.

Sa streličarstvom se počinje baviti 2005. godine. Između mnogobrojnih sportova u kojima se okušao, za streličarstvo je pokazao najveći interes, ali i talent. Sa 8 godina koliko je tada imao bila je to igra koja se sada pretvorila u ozbiljnu karijeru sportaša od kojeg se puno očekuje.

  1. godine Mario osvaja svoju prvu internacionalnu medalju na europskom juniorskom kupu u Legnici u Poljskoj. To je ujedno bilo i njegovo prvo natjecanje takve razine, osvojeno je ekipno srebro te od tada konstantno održava svoje mjesto u reprezentaciji. Medalje više niti ne broji, kako kaže, a kao svoje najznačajnije postignuće ističe titulu svjetskog juniorskog prvaka iz 2014. godine sa svjetskog streličarskog prvenstva koje je održano u Zagrebu. Nakon toga počinju se nizati izvrsni rezultati; osvajanje Berlin Open turnir 2014. godine kada sa 17. godina kao jedan od najmlađih seniora na tom natjecanju uspijeva pobijediti puno iskusnije sportaše. Od tada se nastavlja natjecati u seniorskoj kategoriji, iako se u Hrvatskoj postaje senior tek nakon 21. godine.

Osim pojedinačnih natjecanja Mario se natječe i ekipno. Trenutno je s kolegama Domagojem Budenom i Ivanom Markišem 4. na svjetskoj rang ljestvici.

Da bi postigao ovakve rezultate Mario trenira 6-7 puta tjedno, 2-3 sata uz kondicijske treninge 3 puta tjedno. Osim toga, Marijev raspored natjecanja tijekom godine poprilično je gust, u trećem mjesecu kreće outdoor sezona koja završava početkom desetog mjeseca kada se natjecanja premještaju u dvorane tzv. indoor sezona. Sveukupno, aktivni streličari poput Marija imaju otprilike mjesec dana odmora godišnje.

Uz to što glavninu vremena posvećuje treniranju i odlascima na turnire 22-godišnji Mario studira informatiku u Zagrebu, a slobodno vrijeme najradije provodi sa svojom djevojkom.

Sljedeće u Marijevom rasporedu je europsko prvenstvo, a nakon toga nastavlja sa studiranjem. U budućnosti se nada boljim ponudama profesionalnih ugovora, jer bi se, svakako, volio nastaviti baviti streličarstvom istim intenzitetom. On što ističe kao prednost streličarstva je to što kao sportaš “nema roka trajanja”; u tridesetima kada većini sportaša završava aktivna karijera, u streličarstvu postaješ najzreliji.

Ne samo Sisku nego, općenito, Hrvatskoj nedostaje aktivnih streličara, što je neobično jer po priči ovog mladog talentiranog sportaša možemo reći kako se radi o vrlo dinamičnom, zanimljivom i zabavnom sportu.

 

Link:

https://worldarchery.org/athlete/8702/mario-vavro