VIDEO: Toyotin košarkaš u natjecanju u tricama


Prošle godine Toyotin CUE3 robot pobijedio je najbolje japanske košarkaše u natjecanju u tricama, a sada je njegov nasljednik CUE4 sudjelovao u natjecanju u tricama na All Star utakmici Japanskog košarkaškog prvenstva.

Za razliku od CUE4 robota od 210 cm i 100 kg težine, koji je trice gađao s mjesta, CUE4 može trčati (rolati se) samostalno na razne pozicije, uzimati sam loptu i potom pucati na koš, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Računalni sustav koji upravlja robotom koristi vizualni sustav koji stvara 3D model koša. Potom kalkulira relativnu udaljenost pomoću kamere i radara, a sve te podatke u realnom vremenu proračunavaju algoritmi koji daju naredbe motorima u njegovoj ruci, koljenima i torzu, kako bi pucao na koš pod najboljim kutom i najidealnijom snagom. Dodatni algoritmi obrađuju podatke o pozicijama na koje mora ići i mjesta na kojima se nalaze lopte koje treba podići.

CUE4 je zasad još uvijek relativno ograničeni košarkaš, jer njegov rad prate brojni inženjeri, a autonomni sustav je ograničen na gađanje koševa, no Toyota vjeruje da će kroz 10 ili najviše 20 godina postati pravi igrač koji će moći igrati na svim pozicijama, voditi loptu, pucati, dodavati, blokirati šuteve i zakucavati.