Velika subota


Do kraja nas je ljubio ….

Velika subota je dan tišine i molitve. Isus je umro i počiva u grobu. Vjernici se okupljaju oko Isusova groba u tihoj molitvi i klanjanju. U svakoj je crkvi posebno uređen Spasiteljev grob.
U večernjim satima, kad padne mrak, započinju Vazmena bdijenja. Obično počinju paljenjem vatre ( ognja ) u neposrednoj blizini crkve. Nakon što svećenik blagoslovi oganj, na njemu upali uskrsnu svijeću koja je simbol Krista i svjetla koje je obasjalo svijet. Upaljenu svijeću potom unosi u crkvu koja je u tom trenu u mraku.
Nakon ulaska procesije se svijećom, vjernici također pale svoje svijeće, pale se sva svjetla u crkvi i slijedi hvalospjev uskrsnoj svijeći.
Potom se čitaju biblijska čitanja – tekstovi iz Starog zavjeta, može ih biti sedam, a nakon svakog se pjeva ili čita psalam.
Po završetku zadnjeg čitanja svećenik zapjeva Slava Bogu na visini, potom se čita poslanica, pjeva  Aleluja te slijedi Evanđelje.
Opet sviraju orgulje, pale se svijeće na oltaru i počinju zvoniti sva crkvena zvona. U crkvi nastaje velika radost jer je Krist uskrsnuo.
Običaj je da se na misu Vazmenoga bdijenja donosi i hrana koja će se u obitelji blagovati na Uskrs. Tu hranu svećenik blagoslivlja.
Velika Subota je, također, povlašteni trenutak krštenja svih, a napose odraslih.

Izvor fotografije: Župa bl. Alojzija Stepinca Budaševo