Uz četvrtu nedjelju došašća: vlč. Ivan Grbešić, povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije i župnik župe Pohoda BDM Sisak


 

“Četvrta je nedjelja došašća, Božić dolazi, Isus je na vratima! A tko ga čeka? Adventski vijenac je sav u plamenu i kao da želi zapaliti vjerom našu nutrinu!”

Sveti Luka nam ove nedjelje dočarava da se to dogodilo u Marijinu srcu koja je poduzela dugačak put do svoje rođakinje Elizabete. Naime, anđeo Gabrijel joj je rekao pri Navještenju da je starica Elizabeta trudna već šest mjeseci. Ova nevjerojatna vijest mnogima bi se činila tlapnjom jer nam fali vjere da je Bogu uistinu sve moguće. Ipak, Marija ne ostaje kod kuće, napušta Nazaret i hiti u judejski Ain Karem u dom vremešnih rođaka Elizabete i Zaharije. Odmah dobiva potvrdu Božje riječi: Elizabeta je trudna, Ivan je zaigrao od radosti zbog posjeta Isusa pod Gospinim srcem, Elizabeta kliče Mariji: Blažena Ti što povjerova!” Vjera je čudesna navigacija! Ne možeš ostati u fotelji ili u svojem malenom svijetu, već krećeš na put na kome doživljavaš puno radosti i na koncu toga puta susrećeš Stvoritelja koji te nagrađuje plaćom koju ovaj svijet ne može dati, a to je Život vječni! Marija je blažena jer je vjerovala, sveci također, a Ti i ja? I nas, uz izazove, čeka ista sreća i radost, ako poduzmemo korake obraćenja i pohitimo stopama onih koji su vjerovali i povijest nas uči, nisu se prevarili, a kamo li postidjeli. Oni su blaženi jer su povjerovali, Marija je njima i nama Kraljica i Majka, veliki znak do Isusa! Sveti Ivan nas uči da je sav svijet pod zlim koji nas uz sve blještavilo neće povesti putem obraćenja, već baš suprotno, putem propasti. Vjerovati, znači ići protiv struje, izabrati pravi put kojim su prošli milijuni. Na našoj je slobodi da izaberemo život ili smrt, vječnu radost ili propast. A Bog je postao Božić, učinio se malenim da život imamo u izobilju i da poput Marije budemo blaženi jer vjerujemo!

Foto: laudato, pixabay