Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, zajedno s nadbiskupom koadjutorom Draženom Kutlešom i drugim suradnicima posjetio je u srijedu, 10. ožujka u potresu stradalu Sisačku biskupiju te se susreo s biskupom Vladom Košićem kako bi pokazao blizinu i podršku vjernika, svećenika, redovnika i redovnica Splitsko-makarske nadbiskupije prema braći i sestrama koje je pogodila ova velika nesreća.

Nakon velikog potresa koji je u prosincu 2020. godine pogodio područje Sisačke biskupije, Splitsko-makarska nadbiskupija i njezin Caritas organizirali su prikupljanje pomoći za stradale od potresa u koji su se uključile župe i ustanove Nadbiskupije te pojedinci. Osim novčane pomoći, s područja Splitsko-makarske nadbiskupije u organizaciji župa, Caritasa i katoličkih udruga do sada je upućeno i više tona hrane i higijenskih potrepština, odjeće i obuće, kao i kućanskih aparata i grijalica. Također, posredstvom Caritasa dostavljen je veliki agregat za potrebe bolnice u Petrinji.

Na početku svog posjeta biskupi su razgledali u potresu srušenu sisačku katedralu, a zatim su se uputili u distribucijski centar biskupijskog Caritasa gdje su ih s trenutnim stanjem na terenu upoznale ravnateljica Kristina Radić i koordinatorica s. Smilja Čirko. U drugom dijelu posjeta biskupiji, gosti su u pratnji domaćeg biskupa obišli i uništenu crkvu sv. Marije Magdalene u Selima, crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini i crkvu sv. Jurja u Maloj Gorici te su se i sami uvjerili u razmjere stradanja.

Po dolasku u Sisak nadbiskup Barišić rekao je predstavivši rezultate akcije kako su se u solidarnost s vjernicima Sisačke biskupije uključile sve župe nadbiskupije te kako je akcija trajala sve do Svijećnice. Poručio je i kako je ovaj potres bio prilika za milosni trenutak i poziv da preispitamo našu eklezijalnu, vjerničku i humanu solidarnost. Nadbiskup je istaknuo i ako smo možda i bili tek titularno frateli tuti – braća svi, nakon ovog potresa to sigurno više nismo.

Biskup Košić zahvalio je gostima kao i svim vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije na upućenoj pomoći, ali i brojnim volonterima koji su iz tog kraja više puta dolazili u Sisak kako bi pomogli ljudima u nevolji. Također, biskup je poručio i kako je ovo iskreni znak povezanosti sjevera i juga i našeg tisućljetnog zajedništva koje seže u vrijeme sv. Kvirina kada je Sisačka biskupija bila dio Salonitanske metropolije.

Zaključeno je i kako će obnova dugo trajati te da će pomoć žiteljima Sisačke biskupije sustavno trebati i dalje kako bi što kvalitetnije obnovili svoje obiteljske domove, ali i crkve, škole, bolnice i druge ustanove. U tom smislu Splitsko-makarska nadbiskupija izrazila je spremnost organiziranja i budućih akcija za pomoć u obnovi i povratku života na stradala područja.

Izvor: (S. V.)