Pjevano i šetano kolo prvi je način zabave među ljudima prije pojave instrumentalne glazbe. Na našim prostorima pjevano kolo je tradicija koju svaki kraj njeguje na svoj način, a kroz ovu vrstu plesa opjevane su sve životne situacije.
Plesalo se u svim prigodama, najčešće poslije nedjeljne mise (na cintoru – prostoru oko crkve, crkvenom dvorištu).

Često su ga plesale djevojke i mlade žene, a bilo je tu i momaka pa su se kroz pjesmu opisivale razne situacije, kao npr. tajna ljubav.
Tada se pjeva ovako: “Oko moje preko kola šara, potajno se s dragim dogovara” ili ako se djevojka želi narugati drugoj kroz pjesmu kaže: ” Dukati se ne meću na cvijeće, već na cure koje ni’ko neće”.
Poznat je i napjev: “Ke ste babe oko kola stale, zutra bute z nama rešetale”.

Kako slična manifestacija nije organizirana na našem širem području, HKUD “RADOST” došao je na ideju organizacije smotre pjevanih i šetanih kola Posavine s ciljem da se ovaj specifičan način izražavanja sačuva od zaborava kao vrijedan dio kulturne baštine Posavine, rekla nam je gđa. Verica Kruhan, tajnica HKUD – a “Radost” Sela.

Ove godine smotra se održava prvi puta i to 12. listopada, s početkom u 17 sati u društvenom domu Sela, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije.
Na smotri će nastupiti: HKUD “RADOST” iz Sela kao domaćin i organizator smotre, KUD “SUNJANKA” iz Sunje, KUD “MATIJA ANTUN RELKOVIĆ” iz Davora, KUD “SELJAČKA SLOGA” iz Bobovca i KUD “VELEŠEVEC” iz Veleševca.
Posebni gosti bit će KUD “POKUPLJANKA” iz Bresta i FA “IVAN GORAN KOVAČIĆ” iz Siska.

Smotra nije natjecateljskog karaktera obzirom da slične manifestacije nema organizirane na širem sisačkom području, ali će biti praćena od strane stručnjaka Instituta za folkloristiku i etnologiju iz Zagreba.
Tako će smotru pratiti dr. sc. Tvrtko Zebec i prof. Josip Forjan.
O mogućnostima nastupa na višoj razini bit će riječi na okruglom stolu koji će se održati nakon završetka nastupa.

Izvor: Verica Kruhan, HKUD Sela
Foto: facebook profili KUD – ova sudionika Smotre