U Državnom arhivu u Sisku izložbom fotografija obilježena stota obljetnica sisačke Gimnazije


Večeras je u Državnom arhivu u Sisku otvorena izložba “Fotografija kao dokument vremena”, autora Ilvane Idžaković i Tomislava Dovranića, još jedna u nizu obilježavanja 100. obljetnice postojanja Gimnazije Sisak.

Riječima velikog Heraklita “Stalna na tom svijetu samo mijena jest”, na početku je posjetitelje pozdravila Marita Čalić, učenice 4. razreda Gimnazije Sisak. Uz ravnateljicu Državnog arhiva u Sisku, gospođu Nelu Kušanić, govornici su bili i jedan od autora izložbe Tomislav Dovranić i dr.sc. Maja Mojsinović, svima dobro poznata profesorica sisačke Gimnazije.

Ovom izložbom odajemo počast svim učenicima, profesorima i djelatnicima Gimnazije Sisak, koji su sudjelovali u životu i radu Gimnazije u proteklih 100 godina.
Svaka izložena fotografija svjedoči o brojnim promjenama koje su se dogodile u proteklih 100 godina.
IzIožbom obilježavamo cijelo stoljeće postojanja Gimnazije Sisak, a o mnogim generacijama koje su prošle kroz našu Gimnaziju kao i mijene koje su je zadesile kroz njezinih 100 godina, najbolje svjedoči objektiv kamere. Sve je tu zabilježeno; društvene, političke, modne i sve druge promjene. Osmjesi na licima učenika i profesora svjedoče o njihovoj sreći, a mudri su ljudi rekli: „Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba”.
Ono što mnogi naši Siščani znaju je da naša sisačka Gimnazija stvara sretna lica. Iznjedrit će buduće liječnike, inženjere, suce, pa čak i neke nove gimnazijske profesore.
Večeras smo imali priliku vidjeti jedan mali dio gimnazijskih lica koja su kroz proteklih 100 godina prošla gimnazijskim hodnicima, kabinetima i učionicama te tako nesvjesno ispisali i postali utkani u njezinu bogatu povijest.

Izložba je otvorena do 18. listopada.

 

.