Nakon dva tjedna upornog rada i uređivanja atrij Strukovne škole Sisak osvanuo je u sasvim novom ruhu.

Vremenske temperature baš i nisu išle u prilog učenicima koji su uređivali prostor atrija. Naime u sklopu Stručne prakse učenici cvjećari vrijedno su radili puna dva tjedna.
U početku je trebalo očistiti korov u prostoru koji su uređivali. Trebalo je ukloniti i višak zemlje u čemu su im pomogli i učenici u zanimanju zidar, soboslikar i stolar uz svoje mentore.

Uslijedilo je usitnjavanje i ravnanje površine koja je postala školski vrt. U vrlo zanimljive okrugle otvore usred atrije koju prekriva beton učenici cvjećari obogaćuju postojeću zemlju plodnim humusom za sadnju cvijeća. Nakon što su humus pomiješali i poravnali slijedilo je prekrivanje tla geotekstilom. Geotekstil je poslužio kao zaštita od korova, ali i pokrov koji će u ljetnim mjesecima zadržavati vlagu.

Nakon prekrivanja tla geotekstilom napravljen je plan sadnje biljaka. Koristili su trajnice kojima je upravo sada vrijeme sadnje u vrtove i parkove. Od trajnica su koristili hostu, lavandu, mini karanfile, stipu i fotiniju. Nakon što su posadili biljke, slobodan prostor oko njih dodatno su ukrasili ukrasnim drvenim sječkama i bijelim kamenom sitnije i krupnije granulacije. Malo po malo nastajale su živopisne gredice. Svaka posebna i drugačija. Potrebno je svakako naglasiti da su to radili učenici s teškoćama u razvoju. Osim uređenja atrije, cilj je bio svakako obuhvatiti sva osjetila kao što je vid, njuh, taktilni podražaj.

Korištenjem raznih materijala različite teksture i topline, različitih biljaka s grubom površinom, mekanim i sjajnim listićima učenici razvijaju svoja osjetila i razlikuju pojedinu biljku. Kada procvate mirisava lavanda i karanfili privući će i razne kukce koji će svojim zvukom zadovoljiti i zvučna osjetila. Rad u vrtu smanjuje stres i poboljšava senzomotoričke, psihosocijalne i mentalne vještine, čime se podiže kvaliteta života što je učenicima u ovim teškim vremenima itekako potrebno.

Ne treba izostaviti ni činjenicu kako su učenici ponosni na svoj rad. Sada veselo obilaze i paze na svoj lijepi vrt. Ovo je tek početak, jer čim to vrijeme dozvoli trajnice će dobiti i nove susjede, cvatuće jednogodišnje biljke koje će dodatno ukrasiti i popuniti vrt.

Izvor: Sanjica Ladešić