U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, 22. i 23. studenoga 2018. godine, održano je 6. državno Natjecanje u čitanju naglas pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za knjižnične službe i usluge za djecu i mladež.
Svečanost otvorenja samog natjecanja održana je u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, a na njoj su nastupili članovi Plesnog i baletnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine predstavom „Kositreni vojnik“ koreografkinje Jasminke Petek Krapljan.
Natjecanje bilo posvećeno obilježavanju 85-godišnjice rođenja Ivana Kušana i 60-godišnjici objavljivanja romana „Koko i duhovi“ pa su cjelokupni program vodili Ratko Milić zvani Koko (u izvedbi Ivana Rakarića) i Marica Milić (već svima dobro znana Dunja Petrović).
Pustolovine Junaka Kušanovih ulica popratila je i izložba u Galeriji sv. Kvirin u kojoj su mogli uživati tijekom oba dana svi posjetitelji.
Natjecatelji su na Državno natjecanja u čitanju naglas stigli iz čak 16 županija Republike Hrvatske. Učenici su to osnovnih škola od 3. do 8. razreda koji su svojim kreativnim nastupima i lijepim čitanjem potaknuli vršnjake na čitanje njima dragih naslova.
O samome su nastupu odlučivali članovi Prosudbenih komisija. U mlađoj su kategoriji to bili Dražen Šivak, Marina Šimić, Sandra Maričić te prošlogodišnja pobjednica 5. nacionalnog Natjecanja u čitanju naglas Nika Obranović dok su u starijoj Tomislav Baran, Vjeruška Štivić, Vlasta Golub te prošlogodišnji pobjednik Joško Željeznjak.
Novost ovogodišnjeg natjecanja je i to što su svi oni koji su pratili tijek natjecanja putem prijenosa uživo imali mogućnost dodijeliti svoj glas natjecatelju koji im je bio najbolji i najupečatljiviji.
Tako je na samom završetku natjecanja dodijeljena još jedna nagrada – nagrada publike.
U mlađoj su kategoriji (učenici 3., 4. i 5. raz.) pobijedili:
1. mjesto: Ukë Jahaj (Vukovarsko-srijemska županija) – mentorica: Andrea Sadrić
2. mjesto: Lara Erceg (Šibensko-kninska županija) – mentorica: Živana Bogdan Mandrić
3. mjesto: Ema Gašljević (Karlovačka županija) – mentorica: Sanja Ravbar
Nagrada publike: Mia Aščić (Splitko-dalmatinska županija) – mentorica: Marina Nikolić.
U starijoj su kategoriji (6.,7. i 8. raz.) pobijedili:
1. mjesto: Patrick Sivka (Karlovačka županija) – mentorica: Vesna Mance
2. mjesto: Jana Šalec (Krapinsko-zagorska županije) – mentorica: Vesnica Kantoci
3. mjesto: Ivor Muješić (Istarska županija) – mentorica: Amadea Draguzet
Nagrada publike: Lena Repinc (Sisačko-moslavačka županija) – mentorica: Ksenija Jurić.

Čestitke svim sudionicima, osobito nagrađenima!!

Izvor: Narodna knjižnica i čitaonica Sisak
Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Sisak