Danas se obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Prilika je to da još više stavimo naglasak na poticanja čitanja i osvijestimo važnost poticanja i stvaranja navike čitanja i druženja s knjigom već u ranom djetinjstvu.

Živimo u nekom posebnom vremenu, okolnostima koje nisu uobičajene, pozvani smo ostati u kući. Prilika je da iz toga izvučemo ono najbolje!!
Ponudimo našoj djeci druženje s knjigama, one će ih odvesti u nepoznate krajeve, upoznati ih s neobičnim likovima i pružiti im zabavu, nove spounaje, razigrati maštu i učiniti da zaborave trenutnu stvarnost koju žive. Pokušajte!!

Prilika je i nama, odraslima, da se prisjetimo najdražih knjiga našeg djetinjstva. Uzmimio ih u ruke, vratimo se u doba bezbrižnog odrastanja!!

Danas je i rođendan Hansa Christiana Andersena, danskog pisca najljepših bajki svijeta. Iako odrasli, većina nas se s puno ljubavi i sjete vraća u djetinjstvo i sjeća prvih slikovnica koje smo čitali, ili su nam ih čitali drugi.
Andersen je osvojio srca djece i odraslih cijelog svijeta. Vrijeme u kome živimo je moderno, no knjige koje je nam je Andersen ostavio i dalje su zanimljivo i nezaobilazno štivo današnjih najmlađih.

I Hrvatska se može pohvaliti svojim „Hrvatskim Andersenom“. Naravno, riječ je o Ivani Brlić Mažuranić, hrvatskoj književnici, priznatoj ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Pisala je pripovijetke, pjesme, romane, basne, bajke, eseje i članke, a bavila se i prevodilačkim radom.

Gotovo da ne postoji osoba čije odrastanje nisu obilježile brojne pustolovine malog šegrta Hlapića, ili pak druženje s Pričama iz davnina.

U čast Andersenu, našoj Ivani i mnogim drugim divnim ljudima koji su svojim pričama obilježili djetinjstva djece diljem svijeta, danas zastanite.
Odvojite vrijeme i s knjigom u ruci otplovite u najljepše dane svoga djetinjstva.

Foto: pixabay, kgz.hr, školski portal