Ako više volite hodanje od trčanja, možda se pitate kako se dvije vježbe uspoređuju. Jasno je da ćete u većini slučajeva prijeći veću udaljenost, sagorjeti više kalorija i više mišića raditi u istom vremenu ako budete brže išli. Vježbe visokog intenziteta, poput trčanja, također vas čine spremnijima.

No, brzo hodanje izvrsna je vježba umjerenog intenziteta za smanjenje zdravstvenih rizika, izgradnju kondicije i pomaganje u gubitku kilograma. Čak i sporije hodanje kako biste svakodnevno ušli u 30 minuta kardio treninga, ima brojne prednosti.

Zaključak je da su i hodanje i trčanje izvrsni načini za postizanje kondicije. Međutim, hodanje ima izrazite prednosti koje ga mogu učiniti privlačnijim ili prikladnijim za neke ljude. Naučite razne načine na koje hodanje zapravo može biti bolje od trčanja u nastavku.
Šetači mogu usporiti, uživati u pogledu, istražiti stazu, zabiti se u trgovinu ili se zaustaviti za međuobrok. Trkači često samo nagaze, namjeravaju ući u svoje vrijeme. Istraživanje je pokazalo da ova prednost hodanja ima zdravstvene koristi. Šetnja u prirodnim okruženjima kao što je park može vam pomoći u ublažavanju stresa i preživljavanja. Šetnju za ublažavanje stresa možete poduzeti bilo kada.

Uz to, hodanje je dvostruka zabavna društvena aktivnost u kojoj može uživati gotovo svatko. Nije toliko naporan da ometa vašu sposobnost razgovora, pa je hodanje savršeno za vježbanje, a istovremeno vodite dublje razgovore s prijateljima i obitelji.

Trkači se moraju odjenuti u odjeću za trčanje, dok šetači često mogu ući u što god da nose, možda samo s prekidačem za udobne cipele. Iako ćete možda htjeti nositi sportsku odjeću za hodanje na vježbajućoj traci, možete i zdravo, brzo prošetati bez pripreme.

Možete hodati do posla ili svakodnevno obavljati poslove pješice dok nosite udobne cipele ili sandale. To će vam pomoći smanjiti dugo vrijeme sjedenja koje može dovesti do povećanih zdravstvenih rizika. Šetačima nije potrebna posebna odjeća ili moraju čekati da se pokrenu dok ne stignu u teretanu.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay