Kultne Cortezice – i nakon 45 godina na tronu

sneakernews.hr

sneakernews.hr

Kultni Nikeov model tenisica pod nazivom Cortez su početak svoje popularnosti doživjele davne 1972. godine na Olimpijskim igrama u Műnchenu. Osmislio ih je i dizajnirao američki trener Bill Bowermann, kasnije suosnivač Nike-a. Ubrzo su postale omiljene kod američkih olimpijaca. Naziv su dobile po poznatom španjolskom konkvistadoru Hernanu Cortesu, a možda je upravo to i obilježilo njihov porast popularnosti.

 

sneakernews.hr

Popularnost su stekle i na filmskom platnu.
Prvi put ih je „isfurala“ Farrah Fawcett 70-ih godina 20. stoljeća, na setu Charlijevih anđela. Dvadesetak godina kasnije, točnije 1994. godine, Tom Hanks ih je nosio u filmu Forrest Gump. U 21. stoljeću se pojavljuju u filmu Vuk s Wall Streeta gdje ih nosi Jordan Belfort, odnosno Leonardo DiCaprio. Danas je zaštitno lice Cortezica poznata manekenka Bella Hadid, a iz Nikea su 2015. godine lansirali šarene modele koje su osvojile cijeli svijet, a pristupačne su i cijenom.

sneakernews.hr

Iako su nekad bile sportske tenisice za trčanje, koje su označile revoluciju u trkaćem svijetu, danas su to casual, moderne tenisice za svakodnevno nošenje. No, ipak su ostale vjerne dizajnu i izradi iz razdoblja svojih začetaka.

 

Izvor: buzzsneakers.com