Ne smijemo nikada zaboraviti, kako je za djecu predškolske dobi puno korisnije da se igraju vani na dvorištu ili igralištu, bave nekom hobijem, sportom ili sudjeluju u uobičajenim obiteljskim aktivnostima. Nemojte da vaša djeca sjede pred ekranom samo zato što im je dosadno i ne znaju što bi radili.

• Probajte odrediti granice! Dopustite djetetu sat vremena gledanja televizije (dva sata je maksimum prema preporuci stručnjaka).

• Sa supružnikom napravite plan! Pogledajte program i planirajte što će dijete gledati. Nemojte da uzme daljinski upravljač i traži dok mu se nešto ne svidi. Kad je program koji ste isplanirali gotov ugasite televizor i pričajte s djetetom o tome što je gledalo.

• Gledajte televiziju zajedno sa svojim djetetom kad god možete! Djetetu su potrebna objašnjenja. Rastumačite mu da postoji razlika između onog što gleda i realnog svijeta. Ukazujte na pozitivne primjere. Svojom stavom prema negativnostima modelirate dječje ponašanje.

• Pokušajte biti dobar model! Pazite na to koliko vremena sami provodite pred ekranom. Dijete uči ponašanje od vas.

• Probajte se oduprijeti reklamama! Djeca će htjeti igračku ili slatkiš koji se često reklamira. Objasnite mu da sve što se reklamira ne mora biti i dobro i da se npr. od previše slatkiša kvare zubi.

• Televizor iskoristite u obrazovne svrhe! Snimite emisije koje su poučne i na taj način proširite dječje spoznaje. Ako želite da vam dijete bude dobar učenik u školi, ono može puno toga naučiti već u predškolskoj dobi.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay