Dana 16. listopada 2020. u sklopu našeg programa Erasmus+, Train Work and Succeed in Europe, posjetili smo tvrtku, Zweckverband Müllverwertung (ZMS) Schwandorf, koja se bavi prikupljanjem i spaljivanjem otpada te proizvodnjom električne energije potrebne za pokretanje industrijskih pogona koji se nalaze u neposrednoj blizini tvrtke.

Dočekao nas je direktor tvrtke gospodin Thomas Knoll, čiji je sin također učenik škole FOSBOS koja je domaćin. Uvodno predavanje održao je glavni inženjer g. Alexander List, koji nas je proveo kroz pogone za obradu otpada. Vidjeli smo dio gdje se otpad ubacuje u proces, kao i peći za spaljivanje na preko 1100˚ C, te se popeli na kolonu visoku 9 katova, s koje smo imali prekrasan pogled na grad i okolicu. Upravna zgrada izgleda kao svemirska postaja i nalazi se dijelom ispod zemlje. U tvornici se obrađuje otpad iz kućanstva te glomazni otpad, dok se industrijski, i bio otpad obrađuju u drugim pogonima sjeveroistočne regije. Tvrtka pokriva područje sjeveroistočne Bavarske, koji je površinom veći od Republike Hrvatske. Godišnje obrade 450 000 tona otpada.
Tvrtka ZMS, ima dugogodišnju suradnju sa školom FOSBOS, i obrazuju učenike po dualnom sustavu. U prostorima tvrtke nalazi se i praktikum za učenike, a teorijska nastava se održava u školi. Školovanje traje 3,5 godine na način da je u jednakim omjerima zastupljena praktična i teorijska nastava. Učenici za svoj rad primaju i naknadu u obliku mjesečne plaće. Školovanje je odijeljeno u dva dijela te nakon 1,5 godine, učenici upisuju viši stupanj obrazovanja, također s praktičnim dijelom. Tvrtka ima 214 zaposlenika i 24 naučnika.
Tvrtka ZMS primjer je dobre prakse suradnje među ustanovama, a njome se ponose u cijeloj pokrajini.

Izvor: Sanja Tomašinec