Iako ljetni dani još traju, bliži nam se rujan i početak nove školske godine. Školska godina 2019./2020. započinje 9. rujna, a do tad još imate vremena za školske pripreme. Ukoliko imate prvašića koji će ove godine krenuti u školu, znajte da vas čekaju uzbudljive promjene! I dok se jedni vesele polasku u prvi razred, ima i onih koji bi se radije još igrali. Kao roditelj, imate tu čast da pripremite svoje dijete za sve ono što ga čeka u novoj životnoj pustolovini.
Dijete koje je išlo u vrtić neće imati problema s prilagodbom na školu, a i oni koji su išli u malu školu naučili su boraviti duže vrijeme bez roditelja. Ljetni dani su prilika za vedri razgovor o školi, učiteljici ili učitelju i prijateljima koje će tamo steći. Razgovarajte o vašim školskim zgodama, sjećanjima uz prvi razred, uključite dijete u nabavku školske torbe, pernice i pribora. Djevojčice su posebno vesele ukoliko im se kupe nove cipelice ili komad odjeće upravo za taj poseban prvi dan škole. Ukoliko vidite da vam je dijete živahnije i nemirnije, vježbajte njegovo strpljenje čitajući mu priču i navodeći ga da sjedi mirno i nacrta što mu se iz priče najviše svidjelo, baš kao što će to raditi i u školi. Dijete ne mora znati čitati, pisati i računati prije škole! Puno je važnije da bude samostalno, strpljivo, zna se samo odjenuti i obući, samo hraniti, poznaje higijenske navike. Te vještine se uče od najranije dobi, a vrlo su važne u školi. Samostalna se djeca lakše snalaze u školi te ukoliko vi sve obavljate umjesto njega, nosite mu torbu i vežete vezice na tenisicama, u školi bi moglo biti zbunjeno i sa suzama u očima. Pomoglo bi i da zajedno s djetetom prije škole upoznate put kojim će ići u školu, upoznate školsko dvorište, a poslije se možete povezati s roditeljima koji žive u vašoj blizini radi zajedničkog odlaska u školu. Naučite dijete važne informacije o sebi i vama, adresu i broj telefona, mjesto gdje radite, tako će se osjećati sigurnije.
Prvi dan škole ne traje dugo, obično prvašići pogledaju za njih namijenjeni prigodni program i upoznaju svoj razred, učiteljicu i školske prijatelje. U razredu će boraviti kratko, razgovarati i nacrtati svoj prvi školski crtež. Ove školske godine učenici će prvoga razreda prvi puta ići po novom kurikulumu Škole za život i dobiti besplatne nove udžbenike koje će preuzeti u školi na prvi dan. Taj prvi poseban dan ustanite ranije, neka dijete doručkuje i spremi se na vrijeme, u dobrom raspoloženju uđite u školu i pričekajte upute učiteljice koja će dočekati dijete. Kako bi se dijete veselilo i školi i povratku kući, možete mu obećati sladoled ili nešto što ga veseli poslije škole. Prvih tjedan, dva prvašići ostaju nešto kraće u školi, sat im ne traje 45 minuta i česte su rekreativne pauze. pa se pripremite i na to.
Važno je napomenuti kako se roditelji često iznenade djetetovim ponašanjem u školi, prvašići jedva dočekaju te prve školske dane, šestogodišnjaci i sedmogodišnjaci pokažu kako mogu biti zreli i spremni za nove izazove. Roditelji bivaju dirnuti spremnošću svojeg djeteta, često s osjećajem ponosa i pokojom suzom u oku. Svakako pripremite fotoaparat kako biste zabilježili te posebne trenutke! Ostanite smireni, ma što se dogodilo, vaše dijete vas treba pokraj sebe kao osobu koju najviše voli i s kojom će podijeliti svoje veselje. Sretno!

Izvor: Č. Ž.