Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka, već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine. Od tada pa sve do danas na taj se dan, diljem svijeta, posebno skreće pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a svake se godine obilježava uz drugu temu.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Vrednovanje vode“ te upućuje na razmatranje vrijednosti vode i što ona znači svakome od nas. Koliko nam je važna u svakodnevnom profesionalnom i obiteljskom životu, koliko je važna za gospodarstva, u obrazovanju ali i općenito za dobrobit ljudi i naše lokalno okruženje. I dok u različitim dijelovima svijeta ima različitu vrijednost i značenje, treba spomenuti i koliko je u prirodnom okruženju neophodna za mir, sklad i očuvanje okoliša.

Voda predstavlja našu ključnu potrebu i iznimno važan lokalni i globalni resurs koji sve više ugrožavaju prenapučenost zemlje, sve veći zahtjevi poljoprivrede i industrije te posebice pogoršanje utjecaja klimatskih promjena.

Podsjetimo, prošlogodišnja tema Svjetskog dana voda bila je „Voda i klimatske promjene“ kojom se razmatralo rješavanje globalnih problema svjetske vodne krize i klimatskih promjena koji su neraskidivo povezani. Stoga se Svjetski dan voda prošle godine orijentirao na akcijske planove svjetskih vlada za borbu protiv klimatskih promjena te njihovu integraciju kroz različite sektore i koordinaciju neovisno o državnim granicama.

Dana 22. ožujka uobičajeno se širom svijeta organiziraju brojna događanja i stručni skupovi, no Svjetski dan voda 2021. će se i ove godine u uvjetima pandemije koronavirusa obilježavati uglavnom virtualno.

Izvor: ekovjesnik.hr
Foto: Alen Čaušević