Na ovom svijetu svaka zemlja ima različita godišnja doba u godini. To su neke zemlje svijeta, u kojima je zimska sezona tijekom cijele godine, a neke u kojima je ljetna sezona duža od zimske sezone. Ovo su četiri godišnja doba: ljeto, zima, proljeće i jesen. U svim tim sezonama proljetno je doba najljepše godišnje doba.

Kvaliteta ovog doba očituje se u činjenici da se u ovom dobu sve stvari zelene i svježe, a plodovi su puni svog cvata.
Dolazak proljetne sezone – posebno prvog proljetnog dana – tradicionalno simbolizira obnovu, ponovno buđenje, ponovno rođenje i novi rast. S novim toplim danima koji pokreću prvo cvjetanje drveća i biljaka, čini se da signaliziraju ponovno pojavljivanje samog svijeta.

Jedna od tradicija koja je usko vezana za proljeće je “proljetno čišćenje”. U relativno hladnijim klimatskim područjima zatvoreni prozori i vrata zimi tradicionalno su ustupili mjesto proljetnoj toplini. Kad su se kuće zagrijavale na drva i druge vrste dimnih izvora goriva, bilo je puno smisla očistiti kuću s dolaskom proljeća. Danas proljetno čišćenje ostaje tradicija na većini sjeverne hemisfere. Proljetno čišćenje – i jesensko čišćenje – vjerojatno je mudra praksa i za ljude s alergijama na zimu / unutar.

Nakon što su preživjeli hladnu zimu u stanju mirovanja, listopadno drveće izlazi iz stanja mirovanja u proljeće i pruža nam živopisne i lijepe cvjetove crvene, ružičaste i narančaste, između ostalih boja. Također je izvrsno vrijeme za sadnju novih stabala.

Izvor. F. I.
Foto: pixabay