Tijekom ljeta vaše tijelo treba hranu bogatu vodom i elektrolitima i prehranu koja će održavati razinu energije stabilnom. Pijenje više vode, jedenje osvježavajućeg povrća i voća uvelike pomažu ljeti da se održi razina energije. U obroke uključite voće bogato vodom i mineralima poput lubenica, naranči, limuna i jagoda. Povrće poput celera, salate, špinata i krastavca također pomaže u osvježavanju .

Redovito konzumiranje vode može spriječiti dehidraciju, stanje koje može uzrokovati nejasno razmišljanje, rezultirati promjenama raspoloženja, uzrokovati pregrijavanje tijela, što dodatno može dovesti do iscrpljenosti i toplotnog udara. Voda pomaže vašem tijelu da održava temperaturu normalnom i riješi se otpada mokrenjem, znojenjem i boljim pražnjenjem crijeva.

Mnogo voća i povrća također sadrži velik postotak vode. Neki od njih su krastavci, lubenice, naranče, rajčice, rotkvica, zeleno lisnato povrće, dinja, jagode itd. Ovu hranu možete jesti baš takvu kakva je i nakon temeljitog ispiranja i pripreme sokova, smoothieja ili shakea.

Postoje neke namirnice koje je najbolje izbjegavati. Oni su začinjeni, kiseli, masni i visokokalorični. Trebali bi smnajiti unošenje pretjerane količine kofeina, čaja, kave i alkohola jer oni pospješuju dehidraciju.

Isto tako dobro je znati kako ni pijenje puno slatkih sokova ne pomaže vam kod hidratacije. Izbjegavajte slanu hranu jer može promijeniti vaš krvni tlak u kombinaciji s pretjeranom vrućinom vani. Smanjite hranu s visokim udjelom proteina, a ako ste na posebnom režimu prehrane, koji zahtijeva da jedete hranu s visokim udjelom proteina, pobrinite se da je uravnotežite pijenjem pet do šest čaša vode dnevno.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay