Dubravko Pukšec prvi je poginuli Siščanin u Domovinskom ratu. Danas se navršava točno 30 godina od dana kada je svoj mladi život junački položio na oltar Domovine braneći svoju voljenu Hrvatsku.

Dubravko Pukšec, rođen je 26. studenoga 1964. godine u Sisku gdje je i živio s ocem Josipom i majkom Marijom. Osnovnu i srednju školu završio je Sisku. Dubravko je iznimno volio sport, posebno nogomet i kuglanje, sve svoje slobodno vrijeme posvećivao je tim sportovima te je aktivno i nastupao na turnirima u tim sportovima.

Krajem 1990. godine kao hrvatski domoljub koji je osjetio zlo koje se nadvilo nad Hrvatsku, dragovoljno se uključuje u postrojbe MUP-a RH gdje završava tečaj za policajca pripravnika. Osnivanjem Jedinice za posebne namjene PU Sisak u veljači 1991. godine postaje pripadnikom te postrojbe. Kao pripadnik hrvatske policije, Dubravko je profesionalno i odgovorno obavljao sve policijske zadaće koje su mu bile povjerene.
Osnivanjem Zbora narodne garde, Dubravko prelazi u sastav 2. A brigade ZNG, u 2. pješačku bojnu u Sisku. 5. lipnja 1991. godine potpisuje Ugovor o službi u HV-i te biva raspoređen na dužnost satnijskog dočasnika u zapovjedništvo 1. pješačke satnije, 2. pješačke bojne, 2, gbr Gromovi.

U agresiji na Domovinu Hrvatsku od strane pobunjenih Srba okupljenih u paravojne terorističke formacije koje su bile potpomognute od strane takozvane JNA, Dubravko hrabro i časno od prvih dana agresije brani napadnutu Domovinu.
Prva bojna iskustva stekao je na Banovini u Glina i Dragotincima, gdje se pokazao pouzdanim, hrabrim i odlučnim vojnikom. Među svojim suborcima bio je omiljen i cijenjen, u svakom trenutku bio je spreman pomoći svojim suborcima u svim teškim ratnim situacijama.

Dubravko je svoj mladi život položio na oltar Domovine 15. srpnja 1991. godine u selu Dragotinci, kao sudionik operacije oslobađanja napadnute policijske ispostave u Kraljevčanima. Dubravko je smrtno stradao od neprijateljske tenkovske granate koja je pogodila položaje hrvatskih branitelja.

Za svoj doprinos u Domovinskom ratu, Dubravko je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Zlatnom plaketom „Grom“ kao i Plaketom „Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“. Ulica u Gradu Sisku u gradskoj četvrti Centar nosi ime Dubravka Pukšeca.

Posmrtno mu je dodijeljen počasni čin poručnika.

Izvor: udruga 2gbr-gromovi.hr