Iskusni poljoprivrednici znaju što treba raditi u ožujku, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici što je to što bi mogli sada raditi.


Ožujak je udarnički mjesec za radove u vrtu voćnjaku, povrtnjaku, zato je sada krajnje vrijeme da uđete u svoje vrtove, “zasučete rukave” kako biste započeli s prvim radovima. Iskusni poljoprivrednici znaju što im je raditi, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici što je to što bi mogli sada raditi.
Prije okopavanja stavite tanak sloj zrelog stajnjaka (organsko gnojivo)
Ožujak je idealan mjesec za pripremu zemljišta za sadnju. Možete ga okopati motikom, sve ovisi kojeg tipa je zemljište odnosno njegova zbijenost. Ako je površina veća preporučujemo da to učinite poljoprivrednim strojevima. Prije okopavanja trebali bi staviti tanak sloj zrelog stajskog gnojiva, onda prekopajte ili ga nakon okopavanja obogatite mineralnim gnojivom.

Ako kojim slučajem sadite na pjeskovitom i rastresitom zemljištu bilo bi poželjno da preko njega rasporedite sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka, pa onda prekopavate, budući da ćete tako popraviti fizičku strukturu zemljišta, a ujedno zemlju obogatiti i mineralnim sastojcima.

Ožujak je idealan za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja


Ožujak je također idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tijekom ovog mjeseca trebalo bi prorijediti i presaditi ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i grmoliko bilje koje cvjeta tijekom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.
Još nije kasno da posadite voćnjake, ali pod uvjetom da zemlja nije smrznuta i previše vlažna. Oko stabala starih voćaka možete stavite stajnjak ili kompost. Na ovaj način ćete održati veću plodnost zemlje, suzbiti korove i omogućiti duže zadržavanje vlage. Sada je dobro vrijeme da počnete s pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog otpada iz kuće. Zauzvrat dobivate idealno gnojivo.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay