Posljednjih desetak godina svjedoci smo naglih vremenskih promjena, izmjenjuju se godišnja doba bez prijelaznih razdoblja, dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i 15-20°C, globalno zagrijavanje našeg planeta odvija se znatno brže od predviđenog. Stoga je interes ljudi za vremenske prilike i neprilike i njihov utjecaj na zdravlje u svijetu sve veći.

Zanimljiva je i činjenica da je u Dubrovačkoj Republici postojao propis prema kojemu se zakoni nisu donosili za vrijeme južine koja i danas utječe na raspoloženje i koncentraciju mnogih ljudi. U nekim gradovima Mediterana južina se uzima kao olakotna okolnost za teška kaznena djela ako su učinjena za vrijeme ove karakteristične vremenske nepogode.

ŠTO JE METEOROPATIJA?

Meteoropatija se definira kao grupa simptoma i reakcija koje se manifestiraju kada dođe do promjene jednog ili više meteoroloških čimbenika. Meteorološki čimbenici su temperatura i vlažnost zraka, vjetar, atmosferski tlak, kiša i grmljavina, te efekt ionizacije. Sam izraz meteoropatija dolazi od grčke riječi meteoron (nebeska pojava) i pathos (bolest).

TKO JE METEOROPAT?

Gotovo sve osobe na određeni način reagiraju na nepovoljne vremenske prilike. Rijetki se osjećaju dobro za vrijeme izrazito visokih ili izrazito niskih temperatura ili kod naglih promjena tlaka zraka. Ljudski je organizam vrlo osjetljiv na promjene u temperaturi, vlažnosti, vjetru, tlaku zraka, insolaciji, oborinama, pozitivnoj ili negativnoj ionizaciji zraka, osobito kada se ti čimbenici povećavaju ili smanjuju.

No, meteoropat je osoba kod koje je pojava zdravstvenih tegoba ili pogoršanje osnovnih bolesti redovno povezano s lošim vremenskim prilikama. Statistički gledano najčešće su to žene srednjih godina, starije osobe i kronični bolesnici ili ukupno gledajući svaki treći stanovnik našeg planeta. Osim na zdravlje vremenske prilike utječu i na raspoloženje, ponašanje i opće tjelesno stanje organizma svakog čovjeka.

Simptomi meteoropatije su:
– psihički: umor, nagle promjene raspoloženja, smanjena sposobnost koncentracije, razmišljanja i koordinacije, bezvoljnost, razdražljivost, apatija i poremećaj spavanja, te
– fizički: glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reumatski bolovi, bolovi u području starih povreda, te bolovi u mišićima,
– pogoršanje srčanih bolesti u vidu ubrzanog rada srca, osjećaja lupanja srca, porasta krvnog tlaka,
– kod srčanih bolesnika, starijih osoba i pušača veća je učestalost srčanog i moždanog udara uslijed ishemije u srcu i mozgu,
– kod osoba koje boluju od bolesti bronha i pluća veća je učestalost pojave astme i upale bronha, pluća i plućne maramice,
– kod kamenaca: povećanje učestalosti bubrežnih i žučnih napada, osobito tijekom noći i rano ujutro,
– pogoršanje gastritisa i bolovi u trbuhu uslijed čira na želucu ili dvanaesniku.

Umjesto kraja….

Jedno od objašnjenja kojem se tumači veća učestalost meteoropatije u današnje vrijeme je suvremeni način života kojim se sve više udaljavamo od prirode. Znanstvenici smatraju da život koji se pretežno odvija u zatvorenim, često klimatiziranim prostorima smanjuje sposobnost prirodnog prilagođavanja našeg organizma različitim vremenskim uvjetima. Ljudski je organizam navikao na zatvorene prostore, koji su zimi često pregrijani, a ljeti rashlađeni tako da mehanizmi samoregulacije nisu više sposobni optimalno reagirati na nagle vremenske promjene.

Izvor: F. I.
Foto: adiva.hr, MojeVrijeme