Konstanta koja se označava grčkim slovom π, odnos obujma i polupromjera kruga, beskonačan je broj do čije se zadnje znamenke ne može doći, ali natjecanja u pamćenju broja koja se obično održavaju na današnji dan su ne samo zabavna nego i promiču bavljenje matematikom, koje je korisno na mnogo više načina nego što bi se na prvi pogled pomislilo.

Pi je jedina konstanta koja svoj dan obilježava više puta u godini. Budući da se radi o matematičkom pojmu, datum obilježavanja ovog posebnog dana nikako nije slučajan. Naime, pojedine države koriste „mjesec/dan“ format određivanja vremena dok neke koriste format „dan/mjesec“. Tako se Pi dan može obilježavati i 22. srpnja – Dan približne vrijednosti konstante Pi, prateći matematički račun: 22 dijeljeno sa 7 daje 3,14, što je prosječna vrijednost konstante Pi.

Svi ljubitelji matematike i brojeva obilježavaju Pi dan na različite načine. Uglavnom pripremaju i jedu pite, sudjeluju u različitim „Pi aktivnostima“ te se zabavljaju onako kako oni nabolje znaju – brojevima, pretvarajući razne datume i vrijeme u drugi brojčani format koristeći Pi ili recitirajući decimale broja Pi.

Već smo spomenuli kako se Pi dan može obilježiti više puta u godini. To može biti:
4. ožujka – na taj dan prođe 14% 3. mjeseca u godini
26. travnja – Zemlja je proputovala 2 radijana svoje orbite točno u 41. sekundi, 23. minuti i 4. satu ovog 116. dana u godini
10. studenog – 314. dan u godini
21. prosinca – u jedan sat i 13 minuta nakon ponoći, 355. dan u godini (355 dijeljeno sa 113 daje 3.1415929204)

Pi dan osnovao je Larry Shaw, 1988. godine u San Franciscu.

Izvor: zvono.eu
Foto: pixabay